mogućnost kupovine na rate

Knjige u prodaji od petka, cijene kao lani

Moguća kupovina na rate, bez odgovora na inicijativu “Roditelji.me” da se svim osnovcima obezbijede besplatni udžbenici

17567 pregleda 693 reakcija 19 komentar(a)
Cijene na prošlogodišnjem nivou, kažu iz Zavoda, Foto: Luka Zeković
Cijene na prošlogodišnjem nivou, kažu iz Zavoda, Foto: Luka Zeković

Udžbenici za školsku 2020/21. su odštampani, već se distribuiraju prema knjižarama, dok će za građane školske knjige biti dostupne od petka 14. avgusta.

To su “Vijestima” kazali iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Dodaju i da su cijene kompleta uglavnom na prošlogodišnjem nivou, a štampano je i nekoliko novih izdanja. Iz Vlade i lokalnih samouprava još nisu odgovorili na zahtjev Udruženja “Roditelji” da se, zbog posljedica epidemije novog koronavirusa, besplatni udbženici obezbijede za sve osnovce, ne samo u opštinama u kojima tako nešto već postoji.

Iz Zavoda su “Vijestima” kazali da su cijene i kompleta i pojedinih izdanja na prošlogodišnjem nivou.

“Postoji izuzetak kod kompleta za osmi razred, jer se od ove godine u sklopu ovog razreda nalazi i radna sveska za Istoriju 8, tako da je i cijena cjelokupnog kompleta promijenjena za iznos tog naslova. Isto je i sa cijenom kompleta za IV razred gimnazije, gdje su uvedeni novi naslovi za prirodnu grupu predmeta”, kazali su iz Zavoda.

Kompleti knjiga za osnovnu školu na crnogorskom jeziku koštaju od 39,80 eura za prvi razred, do 94,20 eura, koliko koštaju knjige za sedmi i osmi razred. Komplet knjiga za drugi razred košta 47,50 eura, za treći 44,40 eura, šesti 56,30, peti 63,70, za komplet knjiga za šesti razred neophodno je izdvojiti 65 eura, dok komplet knjiga za deveti razred košta 84,90 eura.

Iz Zavoda napominju da u cijenu kompleta za osmi razred, koji košta 94,20 eura, ulaze novi naslovi Geografija udžbenik, Geografija radna sveska i Istorija radna sveska.

Za komplet knjiga za gimnazije, treba izdvojiti 105,20 eura, koliko koštaju udžbenici za prvi razred.

Cijena kompleta za drugi razred gimnazija iznosi 88,70 eura. Knjige za treći i četvrti razred koštaju 88,20, odnosno 90,20 eura, a štampani su i novi naslovi. Za treći razred gimnazija, novi naslovi su Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik i Hemija zbirka zadataka. Novi udžbenici za četvrti razred gimnazija su Lingvistika udžbenik, Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik i Hemija zbirka zadataka.

Kad su u pitanju kompleti knjiga za osnovce koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku, cijene se kreću od 50,70 do 103,60 eura.

Najjeftiniji je komplet knjiga za prvi razred i košta 50,70 eura. Za komplet knjiga za osnovce koji pohađaju nastavu na albanskom treba izdvojiti 58,40 eura, za treći 55,30, četvrti 66,90 eura, peti 74,30, te za šesti razred 74,40 eura. Za te razrede štampani su novi udžbenici Književnost udžbenik i Književnost radna sveska.

Za komplet knjiga za sedmi razred nastave na albanskom potrebno je izdvojiti 103,60 eura, a za taj razred štampani su i novi udžbenici Književnost udžbenik, Književnost radna sveska i Istorija radna svska. Knjige za osmi razred koštaju 100,30 eura, a novi naslovi koji su štampani Književnost udžbenik, Književnost radna sveska i Muzička kultura udžbenik. Komplet knjiga za deveti razred košta 94,30 eura, i za taj uzrast takođe su štampani novi naslovi Književnost udžbenik i Književnost radna sveska.

Za gimnazije na albanskom, komplet knjiga košta 116,20 eura za prvi razred, za drugi je potrebno platiti 101,50 eura, komplet knjiga za gimnazije na albanskom za treći razred košta 97,20, a za četvrti 62,60 eura. Za sve razrede štampani su novi naslovi Fizika udžbenik i Fizika zbirka zadataka.

“Razlika u cijenama kompleta na albanskom i crnogorskom jeziku proizlazi kao rezultat toga što u sklopu kompleta na albanskom postoje dva naslova više – Crnogorski jezik kao nematernji (udžbenik i radna sveska)”, objasnili su iz Zavoda.

Dodaju i da je i ove godine, kako bi olakšali kupovinu, Zavod sa zainteresovanim sindikalnim organizacijama u Crnoj Gori potpisao ugovore kojim je omogućena kupovina na rate njihovim članovima, kao i da se na rate može kupovati preko bankovnih kartica koje to omogućavaju.