Problemi stanara Šeste crnogorske u Nikšiću: Ravan krov "popustio", vlaga i voda uništili stanove

Zgrada, u kojoj živi 48 porodica, napravljena je prije skoro pola vijeka i jedna je od prvih koje su izgrađene u tom dijelu grada

17994 pregleda 79 reakcija 17 komentar(a)
Zgrada u Ulici Šeste crnogorske, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada u Ulici Šeste crnogorske, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.08.2020. 20:24h

Kada je Nikšićanin Velibor Dubljević, prije skoro osam godina, kupio stan u Ulici Šeste crnogorske P+4, u gradu pod Trebjesom, nije ni slutio da će brzo morati da se seli u podstanare. Ravni krov je popustio a Dubljevićev stan, koji je prilikom kupovine u potpunosti renoviran, uništen je. I ne samo njegov stan.

Prema njegovim, ali i riječima ostalih stanara, u svim stanovima vlaga je uzela manji ili veći danak i samo je pitanje vremena kada će svi, poput Dubljevića, morati da napuste stan.

Tavan
Tavanfoto: Svetlana Mandić

„Stan sam kupio 2002-2003.godine. Ovo je stara zgrada i tada sam kompletan stan renovirao. Zadnji je sprat pa sam imao u glavi da će ta zgrada kad tad popustiti, pa sam mislio bolje da sve sredim da ne bih imao posle problema. Ali, prevario sam se. Prije pet godina počeli su strašni problemi. Čim padne kiša na sve strane ide voda i čitav stan je uništen. Sada sav namještaj može da ide u kontejner. Sa suprugom i troje maloljetne djece morao sam u podstanare“, kazao je Velibor novinarima dok je pokazivao uništene zidove, podove, kao i namještaj.

Velibor Dubljević
Velibor Dubljevićfoto: Svetlana Mandić

Kako tvrdi, obraćao se lokalnoj upravi i postojale su naznake da će im biti odobren novac za saniranje krova.

„Obratio sam se predsjedniku opštine prije godinu i nije me još zvao. Prije šest mjeseci, prije korone, imali smo sastanak u opštinu, sa glavnim arhitektom. To je bilo u vezi fasada. Rekli smo da je nama krov prioritetan problem i rečeno je da će najvjerovatnije dati 20 hiljada eura. Međutim, niko nam se nije javljao, a čitava zgrada je oronula, od vrha do dna, stanovi su propali, svuda ide voda. To je prava katastrofa. U nijednom stanu ne može da se živi. Tu ima trafostanica Distribucije. Samo čekamo da se zapali. Ovdje nema života“, kazao je Dubljević koji zbog zdravstvenih problema ne može da radi.

Plafon
Plafonfoto: Svetlana Mandić

Zgrada, u kojoj živi 48 porodica, napravljena je prije skoro pola vijeka i jedna je od prvih koje su izgrađene u tom dijelu grada.

„Naslijedila sam stan posle smrti roditelja. Braća su dosta uložili u stan, sve renovirali, jer nam ni na kraj pameti nije bilo da će doći do ovoga. Faktički su, za novac koji su uložili u renoviranje, mogli kupiti manju garsonjeru. Problem je od krova. Kako Dubljeviću u stanu voda toči, tako svima nama. Ovaj stan za pola godine neću moći ni izdati, niti prodati, niti ima života u njemu“, kazala je Ratka Radojičić koja ima stan sprat niže od Velibora.

Ratka Radojičić
Ratka Radojičićfoto: Svetlana Mandić

Anki Bijelović nije pomoglo to što je dva sprata dalje od krova. Vlaga je već „načela“ zidove u njenom stanju.

Anka Bijelović
Anka Bijelovićfoto: Svetlana Mandić

„Toči u kuhinji više šporeta, u spavaćoj sobi i u kupatilu. Kada pada kiša moram da držim lavore“, kazala je Bijelović.

Stanari se nadaju da će iz lokalne uprave imati sluha za njihov problem i da će im pomoći da prije jesenjih kiša iste riješe, ili postavljanjem termo i hidroizolacije, ili podizanjem krova.

Soba
Sobafoto: Svetlana Mandić

Iz lokalne uprave nijesu odgovorili na pitanje novinara da li će i kada pomoći stanarima zgrade koja se nalazi u Ulici Šeste crnogorske P+4.

Nezadovoljni radom agencije za održavanje zgrada

Održavanje zgrade donedavno je bilo u nadležnosti agencije, a stanari su, na juče održanoj skupštini stanara odlučili da izaberu predsjednika jer su nezadovoljni učinkom agencije.

Dubljević
Dubljevićfoto: Svetlana Mandić

„Nezadovoljni smo radom agencije koja je bila angažovana nešto duže od godinu. Uzimala je mjesečno 480 eura od cijele zgrade, a za to nijesmo dobili ništa. Očistili bi ulaz, to može svako da urafi, ofarbali poneka ulazna vrata, stavili stakla u ulazu. Nijesmo ih pretplatili nego su nam urnisali ovo. Nama je osnovni problem krov. Ako njega ne završimo sve ostalo nam je uzaludno – i fasada i krečenje“, kazao je Dubljević.

Bonus video: