Javnost najviše dezinformisali In4S, Alo i Informer

Iz CDT su kazali da od deset medijskih kuća koje su prednjačile u dezinformisanju građana, nijedna ne pripada "mejnstrim" medijima iz Crne Gore

11257 pregleda 65 reakcija 65 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U širenju dezinformacija, od januara do jula, učestvovalo je 215 domaćih i inostranih medija, pokazala je analiza o medijskim manipulacijama Centra za demokratsku tranziciju (CDT)

CDT je, kako su naveli, kroz projekat Raskrinkavanje.me, uradio 221 analizu medijskih objava koje su sadržale "neki oblik manipulacije publikom" u prvih sedam mjeseci ove godine.

Analizom je obuhvaćeno 827 manipulativnih tekstova i priloga, ali je njihov ukupan broj bio značajno veći.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su, da su od januara do jula, javnost u crnogorskom medijskom prostoru najviše dezinformisali portal In4S sa 54 objave, Alo sa 42 i Informer sa 38 dezinformacija.

Na četvrtom mjestu su sprske Novosti sa 37 dezinformacija, Viralne objave sa 37, zatim slijedi Srbija danas sa 29, Espreso sa 26, Kurir i Sputnik sa po 24 i Pravda sa 21 dezinformacijom.

Iz CDT su kazali da od deset medijskih kuća koje su prednjačile u dezinformisanju građana, nijedna ne pripada "mejnstrim" medijima iz Crne Gore.

“Mediji sa “margina”, tabloidi iz zemalja regiona i ne mali broj aktera na društvenim mrežama predstavljali su fabrike lažnih vijesti i kreirali su razgranatu mrežu dezinformacija”, navodi se u analizi

U januaru su, kako pokazuje rezime CDT-a, ključni povodi za manipulacije bili Zakon o slobodi vjeroispovijesti i regionalni odnosi.

“Februar su obilježile medijske manipulacije vezane za vjerska pitanja i litije, te njihove implikacije na dešavanja u crnogorskom društvu. Takođe, počinje objavljivanje seta dezinformacija o koronavirusu koje će biti značajno intenzivirano u narednom period” navedeno je u analizi.

Mart, april i maj, kako su dodali, obilježavaju brojne medijske manipulacije o porijeklu, načinu liječenja i načinu širenja koronavirusa.

“Kroz različite vrste teorija zavjere građani su dezinformisani o gotovo svim važnim pitanjima o kovidu 19. Virus je bio razlog za intenziviranje manipulacija i iz domena regionalnih odnosa, te odnosa crkve i države”, kazali su iz CDT-a.

Oni su rekli da su u junu manipulatori forsirali geopolitičke teme i odnose u regionu.

Analiza je pokazala da je istorijski revizionizam, koji je trajno obilježje dezinformacionih kampanja ponovo aktiviran u julu.

Jul je, kako su naveli, poslužio za sublimaciju svih tema za dezinformisanje građana i građanki koje su bile na sceni prethodnih šest mjeseci.

Iz CDT-a su ocijenili da državni organi Crne Gore se nijesu na odgovarajuć način suprotstavili višegodišnjoj izloženosti građana dezinformacijama.

“Oni ili nijesu htjeli ili nijesu našli pravi način da se bore protiv ovih pojava. Vlada i drugi državni organi nijesu pokrenuli zakonodavne niti bilo koje druge javne inicijative za suprotstavljanje manipulacijama na način kako to rade prosvijećena društva”, kazali su iz CDT-a.

Iz te NVO rekli su da su državne institucije koristile nedovoljno jasan i precizan pravni okvir koji reguliše ta pitanja, pa su na selektivan način reagovale na dezinformacije i njihove proliferatore.

“Jednom dijelu dezinformatora Vlada je umjesto demantija lijepila etikete "lažna vijest" i na taj način pokazala ambiciju da proširi svoje ustavne ingerencije na ocjene poštovanja novinarskog kodeks”, navodi se u analizi.

Iz CDT-a su kazali da je odluka Vlade da objavi spisak osoba u obaveznoj samoizolaciji koju su, kako su podsjetili, osudile brojne NVO bila povod za mnoge medijske manipulacije.

Oni su podsjetili da je tu odluku, nekoliko mjeseci od njenog donošenja, ukinuo Ustavni sud.

Iz CDT-a su rekli da pored organizovanih grupa i pojedinaca na društvenim mrežama u širenju dezinformacija učestvovali su influenseri, pjevači, glumci, sportisti i druge javne ličnosti.

Prema njihovim riječima, društvene mreže su od janura do jula počele sa uklanjanjem postova dezinformatora i sa ovih prostora.

Fejsbuk je, kako su kazali iz CDT-a, u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj pokrenuo nezavisne programe za provjeru činjenica.

Raskrinkavanje.me je od kraja jula dio ovog programa.

Bonus video: