Savović: KCCG pokazao sjajne rezultate tokom pandemije, infekcija potvrđena samo kod 54 radnika

"Jasno je da je veliki izazov sačuvati zdravstvenog radnika od infekcije, prije svega zbog očuvanja zdravlja zdravstvenih radnika, a sa druge strane zbog potrebe da se zdravstveni sistem održi funkcionalnim, budući da zdravstveni radnici čine kičmu svakog zdravstvenog sistema" navodi dr Savović

2844 pregleda 1 komentar(a)
dr Slavko Savović, Foto: KCCG
dr Slavko Savović, Foto: KCCG

Klinički centar pokazao sjajne rezultate u sprovođenju preventivnih mjera protiv Kovid-19 infekcije unutar ustanove, kazao je epidemiolog Odjeljenja za bolničku epidemiologiju Klničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Slavko Savović.

"SARS- CoV-2 virus, koji je izazvao pandemiju Kovid-19 bolesti, od kraja prošle godine postao je ozbiljna globalna prijetnja po javno zdravlje sa više od 20 miliona inficiranih u svijetu, pri čemu je stvaran broj inficiarnih nekoliko puta veći zbog velikog broja osoba koje nemaju simptome, te ih je zato teško i prepoznati i registrovati", kazao je Savović.

Savović je naveo da se među stanovništvom koji su u većem riziku da obole nalaze zdravstveni radnici koji zbog prirode svog posla dolaze u kontakt sa pacijentima koji su sumnjivi ili potvrđeni slučajevi infekcije, i da po iskustvima nekih zemalja između 10 do 20 posto svih inficiranih čine zdravstveni radnici.

"Jasno je da je veliki izazov sačuvati zdravstvenog radnika od infekcije, prije svega zbog očuvanja zdravlja zdravstvenih radnika, a sa druge strane zbog potrebe da se zdravstveni sistem održi funkcionalnim, budući da zdravstveni radnici čine kičmu svakog zdravstvenog sistema" navodi dr Savović.

"Od početka epidemije u Crnoj Gori u KCCG je infekcija potvrđena kod 54 zaposlena i to kod 14 ljekara, 30 medicinskih sestara/tehničara i 10 pomoćnih/nemedicinskih radnika. Najveći broj njih je imao ili minimalne simptome ili je bio bez simptoma. Ono što je dobra stvar jeste da nije bilo smrtnih ishoda među zaposlenima KCCG".

Savović je kazao da je od početka infekcije organizovno liječenje na Infektivnoj klinici i Klinici na infektivne bolesti, te da se od 54 inficirana radnika samo sedmoro njih zarazilo na poslu što govori da se zaštite adekvatno sprovode.

"Imperativ za svakog zdravstvenog radnika da dosljedno sprovodi mjere koje propisuju Institut za javno zdravlje i NKT, jer samo na taj način može osigurati da zaštiti sebe od drugih ali i druge od sebe" rekao je Savović i pojasnio aktivnosti i značaj Odjeljenje za bolničku epidemiologiju KCCG koje je formirano prije četiri godine.

"Odjeljenje za bolničku epidemiologiju koje pruža svakodnevnu stručnu pomoć ljekarima, učestvuje u istraživanju kontakata pozitivnih osoba i svim drugim epidemiološkim poslovima. Zahvaljujući dobroj organizovanosti i saradnji rad svih klinika se odvijao nesmetano tako da nije bilo većih zastoja i sve organizacione jedinice su funkcionisale kontinuirano", zaključio je.

Bonus video: