Božović: Obezbijedićemo besplatne udžbenike za sve tivatske osnovce

Božović naglašava da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i zbog toga svi đaci moraju imati obezbijeđene nove udžbenike

1838 pregleda 123 reakcija 2 komentar(a)
Božović, Foto: Facebook
Božović, Foto: Facebook

Prosvjeta je, iako centralizovana djelatnost u Crnoj Gori, oblast u kojoj Opština Tivat na svojoj teritoriji može i mora biti uključena u značajnijoj mjeri nego što je to slučaj bio do sada, poručili su iz građanske liste „Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat, a koja učestvuje na lokalnim izborima u tom gradu 30. avgusta.

„Koliko su aktuelna lokalna DPS-SD-HGI vlast i nadležno ministarstvo vodili računa o tome, govori situacija da su nam objekti područnih jedinica osnovne škole u Gradiošnici i Donjoj Lastvi, kao i škole u Radovićima prilično neuslovni i ruinirani, dok ni objekat u centru grada nije u puno boljem stanju. Naša realnost je da je direktor škole prinuđen „prositi“ sponzorstva da bi se renovirali mokri čvorovi, da roditelji i razni dobrotvori renoviraju sporadično učionice donirajući sredstva za krečenje, sređivanje parketa, zamjenu elektro i vodovodnih instalacija, kupovinu zavjesa... Realnost je i da u školi koja je sagrađena prije gotovo četrdeset godina za 600 učenika, nastavu pohađa preko 1.600 đaka. I sve to se dešava u, kako režimlije vole da se hvale, crnogorskom Monte Karlu," kazao je nosilac liste, Goran Božović.

On je najavio da će nova lokalna vlast u kojoj če participirati i ta lista „pokrenuti sve mehanizme i vršiti konstantan pritisak na nadležno ministarstvo da Tivat dobije novu osnovnu školu, ne zato što zaslužuje, nego zato što je krajnja nužda, da bi đaci kvalitetno mogli pohađati nastavu.“

„Insistiraćemo na renoviranju postojećih osnovnoškolskih objekata kako bi bili maksimalno funkcionalni i elementarno pristojni i bezbjedni za boravak đaka. Obezbijedićemo besplatne udžbenike za sve đake osnovne škole, a ne samo za učenike prva tri razreda kako to radi sadašnja vlast, dok multimilijarderima oprašta milionske iznose komunalija", obećao je Božović naglašavajuči da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i zbog toga svi đaci moraju imati obezbijeđene nove udžbenike.

„Ne smijemo dozvoliti da određeni broj djece pati zbog toga što roditelji nijesu u mogućnosti da im priušte nove udžbenike, te moraju koristiti rabljene, da makar u tom elementarnom segmentu odstranimo uzrok diskriminacije u osjetljivom periodu psihičkog razvoja djece, dok ćemo sa druge strane u značajnoj mjeri finansijski olakšati početak školske godine roditeljima, naročito ako iz iste porodice ima više đaka", istakao je Božović.

Istakao je da će stručna analiza pokazati da li je dovoljno proširiti kapacitete postojećeg vrtića u Donjoj Lastvi ili graditi sasvim novi objekat jer se broj stanovnika Tivta značajno uvećao u proteklih nekoliko godina, a što ne prate adekvatna ulaganja u prosvjetne objekte.

„Opština će uvećanjem izdvajanja za nagrađivanje najboljih studenata u iznosu od 100% jasno staviti do znanja da zaista vrjednuje visoka postignuća u obrazovanju, jer se znanje kao resurs najviše isplati u svakom društvu. Uvećaćemo iznos mjesečnih stipendija sa na 100 eura, kako bi studenti bili još motivisaniji za lično investiranje u obrazovanje, ali i da imaju osjetniji benefit za postignut uspjeh. Takođe, povećaćemo iznos godišnje nagrade za najuspješnije studente sa 500 na 1.000 eura, jer izvanredan uspjeh vrijedan pažnje zaslužuje adekvatnu nagradu. Takođe, Opština će osmisliti model za stipendiranje izvanrednih studenata za deficitarna zanimanja u našem gradu, kako bi oni isti stečenim kvalifikacijama i znanjem vratili „dug“ gradu, doprinoseći ukupnom razvoju i kvalitetu života naše lokalne zajednice", naveo je Božović.

U toj građanskoj listi smatraju i da je neophodno izraditi registar zanimanja za zadovoljavanje potreba tržišta rada u Tivtu, i shodno tome inicirati usmjereno srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje.

„Na taj način sistemskim stvaranjem potrebnog kadra bi u značajnoj mjeri sinhronizovali ponudu i potražnju na tržištu rada, spriječili hiperprodukciju nepotrebnog kadra, smanjili ogroman priliv radne snage iz drugih gradova i država, i optimizovali valorizaciju kadrovskih potencijala domaćeg stanovništva u našem gradu", zaključio je Božović

Bonus video: