Opština Tivat u kulturu uložila 3,7 miliona eura u protekle četiri godine

“Neke od značajnijih manifestacija finansiranih u okviru ovog segmenta jesu: Mediteranske note, Harmonika fest, Guitar fest, Muzičke promenade”- nabrojili su iz Opštine ne naglasivši međutim, da iza festivala Mediternske za koji je taj grad izdvajao na desetine hiljada eura, stoji porodica Ane Đukanović

2133 pregleda 3 komentar(a)
Objekat ljetnje pozornice i kompleks, Foto: Opština Tivat
Objekat ljetnje pozornice i kompleks, Foto: Opština Tivat

Prateći viziju Tivta kao grada kulture, grada pozorišta i muzike, koji je kao takav prepoznat u zemlji i regionu, u protekle četiri godine, tačnije u periodu od 2016. do sredine 2020. godine u oblast kulture Opština Tivat uložila je preko 3,7 miliona eura.

Ova ulaganja odnose se na investiranje u objekte kulture, u spomen obilježja, u programske aktivnosti tivatskih ustanova kulture, u manifestacije i izdavačku djelatnost u organizaciji Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat, ali i u rad drugih subjekata koji su angažovani u ovoj oblasti.

Saopšteno je iz lokalne DPS-SD-HGI uprave Tivta - grada u kome se 30.avgusta održavaju lokalni izbori.

„Nakon više od deceniju, Opština Tivat je dužnu pažnju posvetila objektima kulture u Tivtu, pa je izvršena rekonstrukcija velike sale „Centra za kulturu“ Tivat i objekta DTV „Partizan“.

Ukupna vrijednost ovih poslova iznosila je 1.049.000 eura. Adaptiran je objekat „Muzeja i galerije“ za iznos od 177.000 eura, a značajna sredstva uložena su u konzervatorsko- restauratorske radove na spomen obilježjima, gotovo 20.000 eura.“- kazao je predsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS).

„Ovim smo jasno pokazali da je jedan od strateških opredjeljenja lokalne uprave, dalji razvoj kulture i ulaganje u što kvalitetnije kulturne sadržaje, koji Tivat čine prepoznatljivim i cijenjenim.”- podvukao je Kusovac.

Samo za programske aktivnosti ustanova kulture u Tivtu, Opština je izdvojila gotovo 1,8 milion eura, od čega je oko 970.000 eura usmjereno na festival Mediteranskog teatra “Purgatorije”.

Izuzev ovog priznatog i poznatog kulturnog događaja koji tokom cijelog ljeta animira veliki broj ljubitelja kulture, ova ulaganja se odnose i na likovnu, galerijsku i izdavačku djelatnost, otkup eksponata, muzičke programe, nabavku književnog fonda.

“Neke od značajnijih manifestacija finansiranih u okviru ovog segmenta jesu: Mediteranske note, Harmonika fest, Guitar fest, Muzičke promenade, Made in New York Jazz Festival.”- nabrojili su iz Opštine ne naglasivši međutim, da iza festivala Mediternske note koji se dvije godine održavao u Tivtu i za koji je taj grad izdvajao na desetine hiljada eura, stoji porodica Ane Đukanović, sestre predsjednika DPS Mila Đukanovića.

Ana Đukanović je predsjednica Odbora direktora ovog međunarodnog Festivala klasične muzike za koji je 2018.naprasno određeno da će se održavati u Tivtu, dok je njen pastorak Ivan Vukčević umjetnički direktor.

Iz Opštine Tivat su naveli da je njihov Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti “podržao brojne manifestacije i subjekte koji su ih organizovali, iznosom od preko 460 hiljada eura.”

“Podrška je pružena i NVO sektoru, onim organizacijama i projektima koji su se bavili kulturom. U ove svrhe uloženo je 182 hiljade eura, što je više od 70 % od ukupno raspodijeljenih sredstava usmjerenih na rad tivatskog NVO sektora. “- naveli su iz lokalne uprave Tivta.

“Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti je u skladu sa zakonima iz oblasti kulture I Programom razvoja kulture opštine Tivat 2015-2020, inicirao osnivanje pozorišta i gradske biblioteke. U tom smislu nakon usvajanja Elaborata o opravdanosti reorganizacije JU “Centar za kulturu” Tivat i osnivanja ustanova kulture JU “Tivatsko pozorište” i JU “Gradska biblioteka” Tivat, pripremili smo prijedloge odluka o osnivanju ovih ustanova čije usvajanje očekujemo u narednom periodu.” - naglasila je Dubravka Nikčević, sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti.

Bonus video: