Otisak prsta sigurniji od PIN-a

Gotovo polovina potrošača navodi da poznaje i metode skeniranja oka i prepoznavanje glasa

5097 pregleda 0 komentar(a)
Građani zaboravljaju svoje lozinke, Foto: Shuttertsock
Građani zaboravljaju svoje lozinke, Foto: Shuttertsock

Gotovo 50 odsto potrošača u Crnoj Gori smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim rješenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, rezultati su regionalnog istraživanja kompanije Visa. Većina vjeruje da je sigurnost jedna od glavnih prednosti biometrije.

Od svih biometrijskih opcija, građani Crne Gore najbolje su upoznati s očitavanjem otiska prsta (56 odsto) i prepoznavanjem lica (54 odsto).

Gotovo polovina navodi da poznaje i metode skeniranja oka i prepoznavanje glasa, dok je najveća nepoznanica identifikacija na osnovu rasporeda vena - 74 odsto korisnika kartica nikada nije čulo za ovu mogućnost.

“Vjerujem da će biometrija postati standard u mobilnim plaćanjima. Kompanije širom svijeta već počinju da koriste tehnologije poput skeniranja otiska prsta i prepoznavanja lica, a kolika je njihova učestalost govori i podatak da se godišnje preuzima 770 miliona aplikacija biometrijske autentifikacije. Tehnologija donosi ne samo pogodnost, već i novi oblik bezbjednosti i provjere identiteta”, rekao je generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

Međutim, broj redovnih korisnika biometrijskih plaćanja u Crnoj Gori i dalje je veoma nizak. Sedam odsto ispitanika reklo je da redovno koristi otisak prsta prilikom plaćanja, ali je upotreba ostalih opcija gotovo zanemarljiva. Kao najsigurniji metod plaćanja, prema tom istraživanju, su otisak prsta (53 odsto), PIN kod (44 odsto), sken oka (43 odsto), lozinka (42 odsto), prepoznavanje lica (34 odsto) i jednokratna lozinka (31 odsto).

U saopštenju kompanije navodi se i da je skoro svaki četvrti potrošač u Crnoj Gori u nekom trenutku odustao od internet kupovine zato što je zaboravio svoju šifru za korisnički nalog u online prodavnici, a gotovo svaki šesti zato što mu nije stigla jednokratna lozinka od banke putem SMS-a.

Dodaje se da polovina građana smatra frustrirajućim što ponekad ne može da se sjeti svoje lozinke ili PIN koda zbog čega mora da mijenja karticu, gubi vrijeme, odlazi u banku i slično.

“Sve to vodi do podatka iz istraživanja prema kome više od trećine potrošača kao glavnu pogodnost primjene biometrije navodi i činjenicu da ne postoji mogućnost gubljenja ili zaboravljanja lozinki ili PIN kodova”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: