Sud u Kotoru krši zakon i prava majke

Olivera Račić na osnovu nepravosnažne presude predaje dijete porodici bivšeg vjerenika, tvrdi njen advokat. Da presuda nije pravosnažna potvrdio je “Vijestima” i Viši sud iz Bijelog Polja. O slučaju su informisani Ombudsman i Medenica

25539 pregleda 195 reakcija 42 komentar(a)
Osnovni sud u Kotoru, Foto: Filip Roganović
Osnovni sud u Kotoru, Foto: Filip Roganović

Osnovni sud u Kotoru od majke Olivere Račić oduzima maloljetno dijete na osnovu presude koja nije pravosnažna i tako krši zakon i teško narušava njena prava kao roditelja, ocijenio je advokat Đorđije Milić.

On je to kazao komentarišući odgovor koji je predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Milan Smolović uputio na pitanja “Vijesti” o predmetu Olivere Račić protiv tuženog Dejana Roganovića, radi vršenja roditeljskog prava.

“Obavještavamo vas da je spis predmeta Osnovnog suda u Kotoru P. br. 583/18, vraćen istom sudu dana 27. 2. 2020. radi donošenja dopunske presude o povjeravanju malodobnog djeteta strankama. Ovom sudu spisi predmeta nijesu vraćeni od strane Osnovnog suda u Kotoru radi odlučivanja po žalbi tužilje, tako da prvostepena presuda još nije pravosnažna”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru Smolovića.

Đorđije Milić, advokat Olivere Račić, kazao je “Vijestima” da se radi o nezakonitom postupanju suda u Kotoru, “koje ima za posljedicu teško narušavanje prava, pa i zdravlja majke i djeteta, vjerovatno”.

Kotoranka Olivera Račić majka je trogodišnje djevojčice, koju, zbog postupanja kotorskog suda, ovih dana ne viđa ni putem Vajbera, što joj je ranije bilo omogućeno - kad to dozvoli porodica bivšeg vjerenika, koji je na brodu. Prošlog petka, ona je, na osnovu nepravosnažne presude Osnovnog suda u Kotoru iz 2018. morala da dijete preda njegovoj porodici. Dijete, prema presudi, treba da bude kod njegove porodice, sestre i majke, do 1. septembra.

Sud u Kotoru sredinom decembra 2018. godine presudio je da se dijete od majke odvaja svake prve i treće srijede, svaki drugi i četvrti vikend od petka do ponedjeljka ujutro, kao i 15 dana zimskog i 30 dana ljetnjeg raspusta. U tim danima, prema presudi, majka ne može da ostvari bilo kakav kontakt s djevojčicom. Olivera Račić i njen advokat ukazuju i da prilikom donošenja presude, Osnovni sud u Kotoru nije tražio i mišljenje Centra za socijalni rad ni psihologa.

Račić je ispričala da se tada na suđenju odrekla prava na žalbu, ali da je to učinila jer je, tvrdi, dovedena u zabludu.

“Rečeno mi je da, ako ne pristanem na takvu presudu, moram da platim 1.000 eura vještačenje i da dijete vodim kod vještaka svake druge sedmice. Tada nisam bila upućena da li je stvarno tako, nisam poznavala zakon i nisam imala toliki novac, pa sam pristala na takvu presudu”, kazala je ona “Vijestima”.

Nakon što joj je objašnjeno da takva praksa ne postoji i da je to bio način da da pristanak na presudu, kasnije je uložila žalbu. O slučaju je tada odlučivao Viši sud u Bijelom Polju, koji je žalbu odbio. Račić se potom žalila i Vrhovnom sudu, koji je presudom ukinuo presudu bjelopoljskih kolega i slučaj vratio na ponovno odlučivanje.

“Viši sud je 27. februara pozvao prvostepeni, Osnovni sud u Kotoru, da donese odluku o povjeravanju djeteta i da im dostavi spise radi odlučivanja o mojoj žalbi. I sada čekam odluku Višeg suda”, kazala je Račić. Iako presuda kotorskog suda i danas nije pravosnažna, taj sud je, kaže ona, tretira kao pravosnažnu i sprovodi izvršenja. Račić je ovih dana pomoć zatražila i od Centra za socijalni rad u Kotoru, ali i oni su joj, kako kaže, saopštili da ne mogu da reaguju - jer je presuda pravosnažna.

“Tako ja, kao majka, nemam pravo da vidim 30 dana rođeno dijete, a tetka i baba imaju ista prava kao otac i viđaju dijete osam dana i noći. U julu, dok je kćerka bila kod mene, pod prijetnjom izvršenja, poštovala sam presudu i predavala je svaki drugi vikend babi i tetki, kao i svake druge srijede. Prema ovakvoj presudi, veća prava imaju baba i tetka nego majka djeteta, one i ne dozvoljavaju da vidim dijete ni putem Vajbera, ni uživo”, ogorčena je Račić. O slučaju je obaviješten i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, a Račić se obratila i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

“Molim da moje dijete bude kod mene kao majke i jedinog zakonskog staratelja, a ne kod lica koji nisu njeni roditelji”, navodi, pored ostalog, Račić u pismu Medenici.

Bonus video: