uz PCR ili ELISA test ne stariji od 72 sata

NKT: Od ponoći dozvoljen ulazak rezidentima SAD-a, Srbije, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije

Omogućeno ugostiteljskim objektima da kraj radnog vremena pomaknu sa 24:00 na 01:00 sat

84384 pregleda 392 reakcija 172 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnu Goru od ponoći moći će da uđu i rezidenti iz SAD-a, Srbije, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata, saopštili su večeras iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Takođe, donijeta je odluka da se omogući ugostiteljskim objektima, koji imaju dozvolu, rad do jedan sat iza ponoći.

"U predlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja", kazali su iz NKT-a.

Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslove:

1. Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nijesu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posjedovanja testa iz st. 2, 3 i 4 ovog člana ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru.

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije NKT je donijelo odluku da dosadašnju dozvolu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i i sl.), do 24:00 produži za sat – do 01:00.

Sve mjere stupaju na snagu 15. avgusta 2020. godine u 00:00.

"Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i ovom prilikom poziva građane Crne Gore i strance koji borave u našoj zemlji da se pridržavaju svih epidemioloških mjera", zaključuje se u saopštenju.