NN lica truju pse i tjeraju turiste

Više pasa stradalo od posljedica trovanja na Žabljaku, počinioci nepoznati. Trovanje prijavljeno i u Nikšiću

8181 pregleda 121 reakcija 13 komentar(a)
Neki od pasa koji su stradali na Žabljaku i u nikšićkoj opštin, Foto: Privatna arhiva
Neki od pasa koji su stradali na Žabljaku i u nikšićkoj opštin, Foto: Privatna arhiva

Najmanje šest pasa, među kojima su i vlasnički, uginulo je na Žabljaku, nakon što je u četvrtak uveče zasad nepoznata osoba na više lokacija bacila otrov. Slučaj je prijavljen policiji, a više posjetilaca Žabljaka, kako su ispričali “Vijestima”, napustilo je grad, nezadovoljni takvim tretmanom životinja, ali i zbog lične i bezbjednosti ljubimaca s kojima su na Žabljaku provodili odmor.

Komunalni policajac Slavko Pavlović kazao je “Vijestima” da im je u četvrtak veče prijavljeno da u Ulici narodnih heroja dva psa leže na ulici i da se sumnja da su otrovani.

“Kad smo izašli na teren, psi su još bili živi, drhtali su, na usta im je izlazila pjena. Pozvali smo veterinare, ali nisu uspjeli da ih spasu. Potvrdili su još četiri slučaja, ukupno šest”, rekao je on.

Iz Komunalne policije o svemu su informisali Upravu policije. Pavlović dodaje i da trovanje prije dvije noći nije prvo i da se slično dogodilo i prije dva mjeseca, ali da počinioci do danas nisu poznati.

“Problem napuštenih pasa Opština rješava tako što pljevaljskom azilu plaća uslugu za odvoz i smještaj. I sada je problem mogao da bude riješen tako”, kaže i dodaje da su iz Komunalne policije i ranije upozoravali da je trovanje opasno, ne samo za životinje, već i za ljude, za djecu.

Posebno problematičnim smatra to što se trovanje događa usred sezone, kad je na Žabljaku najviše gostiju.

Zbog trovanja, više turista koji su s ljubimcima ovih dana odmarali u tom gradu, napustili su juče Žabljak.

Na Žabljaku je ovih dana i porodica Aleksandra Kneževića, s njima je bio i pas, ali su ljubimca, kako je rekao “Vijestima”, zbog trovanja hitno vratili za Podgoricu.

“Trebalo je da na Žabljaku bude petnaestak dana, ali su me moji sinoć zvali da kažu da su u veterinarskoj stanici, gdje im je rečeno da će pas da ugine”, rekao je on redakciji, dodajući da su potom, na savjet veterinara sa Žabljaka, ljubimca prevezli u Podgoricu, gdje je životinju zbrinuo veterinar Branko Živković.

Pas je, kaže, pokazivao jasne znake trovanja – povraćao je, imao proliv, drhtavicu, na usta mu je izlazila pjena... Opisujući trenutak u kojem je pas unio otrov u organizam, on je rekao da je njegova porodica na Žabljaku sređivala dvorište, da se kuća nalazi na šetalištu prema Crnom jezeru, a da se pas nije udaljavao, već da je otrov, kako sumnjaju, pokupio negdje na trotoaru tik uz njihovo dvorište.

“Bacali su otrov i u dvorišta, jer je na Žabljaku mnogo vikendica koje nisu ograđene...”, kazao je Knežević.

Anđa Vukčević iz Nikšića ima svoje, a na Žabljaku brine i o psima lutalicama.

"Hranim te pse, treba li da budem u strahu i za svoje i za napuštene pse”, pita ona ogorčeno.

Njena porodica na Žabljaku se bavi ugostiteljstvom i Vukčević poručuje da se trovanjem i takvim postupanjem prema životinjama šalje negativna slika potencijalnim gostima.

Dugogodišnja aktivistkinja za zaštitu životinja i članica Savjeta koji je formiran pri Ministarstvu poljoprivrede Svetlana Manojlović sumnja da će turisti koji su ovih dana gledali leševe ponovo poželjeti da dođu.

Podsjeća da se o rješavanju problema napuštenih pasa govori dugo, ali i da se još duže problem “rješava” trovanjem.

“Prvi ozbiljniji pristup problematici bio je prije tri godine, kada su na sjednicu Savjeta u Beranama pozvani svi čelnici opština. Sjednici je prisustvovao i ministar i potpredsjednik Vlade Milutin Simović. Moj utisak je bio da su svi došli samo da čuju ko će taj problem da im riješi”, kazala je ona.

Dodaje i da je opštinama tada predloženo da izrade lokalne programe za rješavanje problema pasa lutalica.

“Umjesto toga, i dalje se pribjegava trovanju i ubijanju napuštenih životinja. Nikad i nigdje na svijetu takav pristup nije dao rezultate”, kazala je ona, dodajući da propisi predviđaju da se kontrola populacije napuštenih životinja sprovodi kroz podsticanje odgovornog vlasništva.

“Ali, ide se linijom manjeg otpora, skrivajući se iza NN lica i ‘psihopata’, širom Crne Gore nastavlja se trovanje i ubijanje napuštenih životinja. Čudno je da su NN lica i ‘psihopate’ aktivniji pred početak ljetnje ili zimske sezone i da se ti počinioci nikad ne nađu. Za ovo neko mora da odgovara, pa makar i zbog toga što se to desilo u njegovom gradu”, kazala je ona.

Manojlović očekuje reakciju nadležnih.

“Da se zbog sve češćeg trovanja životinja po gradovima Crne Gore oglase Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Agencija za zaštitu životne sredine, ekološke organizacije i institucije. I da napokon NN lica i te ‘psihopate’ dobiju ime i budu kažnjeni. Do tada, lokalna samouprava, gdje se to desi, snosi odgovornost za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, životinja i uništavanja prirode”, poručila je ona.

Trovanje pasa nedavno je prijavljeno i u nikšićkoj opštini. Anđa Vukčević redakciji je kazala da je više pasa otrovano u centru Nikšića, u Njegoševoj ulici, a da su trovanja prijavljena i u naselju Dragova Luka, kod prodavnice “Idea”, u Ozrnićima, prema rijeci Gračanici, a u utorak su u naselju Rubeža, u zaseoku Dolovi, mještani ispričali da se dogodio “pomor kućnih ljubimaca”. “Pronašli smo, kako po putu, tako i po dvorištima, mrtve kučiće, mačiće, čak i jednu lisicu. Sve životinje su bile otrovane. Što je najgore, nije prvi put da se ovo desi”, kazala je mještanka Vesna.

Na pitanja “Vijesti” o trovanjima pasa nisu odgovorili iz Ministarstva unutršanjih poslova i Uprave policije.

Bonus video: