Gradnja trim-staze u Mojkovcu koštala 230.000, za opravku nakon tri godine planirano 270.000 eura

Ministarstvo sporta namjerava da uloži preko 270.000 eura u adaptaciju prostora koji je završen 2017. godine. Iz IA ocjenjuju da je javna nabavka problematična i da nije ostavljeno dovoljno vremena za dostavljanje ponuda

29363 pregleda 304 reakcija 43 komentar(a)
Radovi počeli u junu 2016, a završeni u avgustu 2017. godine: Trim-staza, Foto: TO Mojkovac
Radovi počeli u junu 2016, a završeni u avgustu 2017. godine: Trim-staza, Foto: TO Mojkovac

Nepune tri godine nakon što su završeni radovi na izgradnji biciklističke i trim staze na prostoru bivšeg Jalovišta u Mojkovcu, Ministarstvo sporta i mladih krenulo je u njihovu adaptaciju i za nju namjerava da utroši malo više od 270.000 eura.

Radovi na izgradnji staza na prostoru pored rijeke Tare u dužini od 1.600 metara počeli su junu 2016. a završeni u avgustu 2017. godine.

Šetalište i biciklistička staza urađeni su od asfaltnog zastora ukupne širine 3,4 metra, od čega je šetalište širine dva metra, a biciklistička staza 1,4 metra i odvojene su horizontalnom signalizacijom. Trim staza je urađena od pijeska i pilotine i širine je tri metra.

Između šetališne i biciklističke staze s jedne strane i trim staze s druge strane je zelena površina širine metar, na kojoj je smještena javna rasvjeta.

Vrijednost posla postavljanja staza bila je oko 230.000 eura i finansirana je iz Kapitalnog budžeta Vlade za 2017. godinu.

“Cilj je bio da se umjesto otpada iz bivšeg rudnika, najveće crne ekološke tačke u državi, dobije atraktivna sportsko-rekreativna zona na oko 19 hektara i prostor koji se može turistički iskoristiti”, kazali su “Vijestima” iz Uprave javnih radova.

Tome je prethodila prva faza, koja je uključivala postavljanje kanalizacionih i vodovodnih instalacija. Zajedno su dvije faze koštale oko 400.000 eura.

Ministarstvo sporta je posljednjeg dana prošlog mjeseca raspisalo tender za izvođenje radova na “adaptaciji biciklističke i trim staze na lokaciji Jalovište”.

Iz službe predsjednika Opštine Mojkovac Ranka Mišnića kazali su “Vijestima” da, kada je urađena ova staza, nisu imali dovoljno sredstava da trim stazu urade po određenim standarima.

“Odnosno, da postavimo tartan podlogu, pa smo se odlučili da podloga bude od jedne vrste lomljenog kamena i piljevine četinara dok se ne steknu uslovi (obezbijede sredstva) za postavljanje tartan podloge”, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je Ministarstvo na čijem je čelu Nikola Janović ove godine našlo prostora i sredstava da ovu stazu uključi u svoj plan izgradnje infrastrukturnih sportskih objekata, pa smatraju će se ovom investicijom stvoriti uslovi ne samo za rekreaciju, već i pripreme profesionalnih sportista.

“Posebno izdvajamo stvaranje uslova za treniranje atletičara u Mojkovcu, koji i u veoma skromnim uslovima u kojima trenutno treniraju, ostvaruju najbolje rezultate na državnom, evropskom i svjetskom nivou”, piše u odgovoru službe predsjednika.

Ministar sporta Nikola Janović prije dva dana u Mojkovcu ozvaničio je početak rada Omladinskog servisa.

Ponude za izvođenje radova na stazama u Mojkovcu dostavljaju se do ponedjeljka, a u tenderskoj dokumentaciji stoji da su razlozi hitnosti koji opravdavaju skraćenje roka za podnošenje ponuda vezani za vremenske uslove i prilike u mjestu izvođenja radova, i nemogućnost izvođenja ove vrste radova tokom jeseni.

“Činjenica da se radi o opštini sjeverne regije s povećanim brojem kišnih dana praćenih padom temperature vazduha čak i u ljetnjem periodu, nameće potrebu otpočinjanja i završetka radova u periodu godišnjeg doba ‘ljeto’”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da izvođenje finalnih radova postavljanja tartanske podloge sa svojim završnim slojem dolazi na samom kraju ukupnih radova koji će trajati do 45 dana, i isto bi “bez skraćivanja roka moglo biti ozbiljno ugroženo” nastupanjem hladnijih dana i to što je temperatura niža za nekoliko stepeni uz rijeku.

“Imajući u vidu i vrijednost tog segmenta radova, te opasnost da bi se usljed kasne realizacije njihov završetak morao pomjeriti za godišnja doba ‘proljeće’ ili čak ‘ljeto’ 2021. godine, ocijenili smo da postoje razlozi za hitnost koji opravdavaju skraćenje roka za podnošenje ponuda u ovom postupku”, navodi se u dokumentu.

Đurnić: Imali su kad raspisati tender, kreativno tumačenje vremenskih uslova

Istraživačica javnih politika u Institutu alternativa Ana Đurnić ocijenila je da primjer iz Mojkovca i, kako je kazala, “prilično neubjedljivo obrazloženje hitnosti”, pokazuje kako su “zgodne bile hitne nabavke iz prošlog Zakona o javnim nabavkama”.

Taj Zakon, koji je tek nedavno prestao da važi, omogućavao je naručiocu da sprovede hitnu nabavku uvijek kada “nije u mogućnosti da sprovede postupak javne nabavke i postupi u rokovima određenim ovim zakonom”.

“Ukidanje ove mogućnosti, ali i hitnih nabavki uopšte novim Zakonom, natjeralo je, očigledno, naručioce da pribjegavaju drugim ‘kreativnim’ obrazloženjima i, kao što vidimo iz ovog konkretnog primjera, čak i tumačenju vremenskih (ne)prilika. Neminovno je da naručilac ne može da utiče na to kakvo će vrijeme biti s jeseni, ali je i te kako mogao da utiče na to kada će raspisati postupak za ovu javnu nabavku”, ističe Đurnić.

Đurnić
Đurnićfoto: Privatna arhiva

Ministarstvo je 11. juna usvojilo amandman na Plan javnih nabavki za 2020, kojim je, između ostalog, predvidjelo i nabavku za Mojkovac.

“Zašto je Ministarstvo sporta nabavku raspisalo tek više od mjesec i po dana kasnije, 31. jula, a opredijelilo se za rok od svega 17 dana za podnošenje ponuda, ostaje nejasno. Pa i ako su mjesec dana pripremali tendersku dokumentaciju i specifikaciju za ovaj tender, tek su onda morali znati da rok od 17 dana, dakle skoro tri puta manje vremena, ne može biti dovoljan za pripremu kvalitetne ponude. Pod uslovom, naravno, da žele da omoguće ravnopravno učešće svim zainteresovanim ponuđačima”, ocijenila je Đurnić.

Napomenula je da je minimalni rok za podnošenje ponuda ranije bio 22 dana, a novim Zakonom koji je stupio na snagu 7. jula skraćen je na 15 dana, što naručioci očigledno već koriste.

Đurnić je kazala i da to nije prva problematična javna nabavka Ministarstva, zbog čega bi, smatra ona, inspekcija za javne nabavke makar neko vrijeme trebalo da pojača kontrolu nabavki koje ono sprovodi.

“Na primjer, ovo Ministarstvo je prošle godine ugovorilo nabavku ustupanja izvođenja građevinskih radova – adaptacija sportske sale i sanitarnih čvorova u OŠ ‘Štampar Makarije’ u Podgorici s firmom ‘ART gradnja’ iz Bara. Firma je tokom izvođenja radova u unutrašnjosti objekta koristila boje i lak namijenjene za spoljašnju upotrebu i štetne po zdravlje djece. Ministarstvo o tome nije znalo ništa, već je cijeli slučaj otkrio jedan savjesni roditelj učenika škole”, kazala je ona.

Bonus video: