Gužvi nema, inspektori prespavali odluku NKT-a

Iz Granične policije potvrdili da na prelazu Dobrakovo nije bilo moguće ući u Crnu Goru do juče u 7 časova, jer nije bilo zdravstveno-sanitarnih inspektora

63096 pregleda 778 reakcija 124 komentar(a)
Granični prelaz Dračenovac juče, Foto: Tufik Softić
Granični prelaz Dračenovac juče, Foto: Tufik Softić

Na graničnim prelazima sa Srbijom - Dobrakovo kod Bijelog Polja, Draćenovac kod Rožaja i Ranče kod Pljevalja, juče nije bilo gužvi, nakon što su u ponoć otvorene granice i omogućen ulazak u Crnu Goru uz posebne uslove.

Iz Granične policije potvrdili su “Vijestima” da na prelazu Dobrakovo nije bilo moguće ući u Crnu Goru do juče u 7 časova, jer nije bilo zdravstveno-sanitarnih inspektora koji kontrolišu sve neophodne testove.

“Tačno je da bilo malo i nesnalaženja, apelovaćemo na Zdravstveno-sanitarnu inspekciju da radi i tokom noći“, kazao je “Vijestima” Slobodan Luković, samostalni policijski inspektor.

Zbog istog problema navodno je odmah iza ponoći u noći između petka i subote napravljen i takozvani “čep“ na prelazu Dračenovac, koji je potrajao nekoliko sati - do dolaska sanitarnog inspektora, zaduženog za kontrolu putnika kada je riječ o testovima na koronavirus.

Pustoš na prelazu Ranče
Pustoš na prelazu Rančefoto: Goran Malidžan

Nacionalno koordinaciono tijelo u petak veče je, na predlog Instituta za javno zdravlje, odlučilo da zbog stabilizacije epidemiloške situacije stanovnicima Srbije, SAD, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije dozvoli boravak u Crnoj Gori uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Iz tih zemalja u Crnu Goru je moguće ući i uz pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, takođe ne starijim od tri dana. Neophodno je i da stanovnici pomenutih država bar 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nijesu boravili u nekoj od država sa takozvane crvene liste...

“Vijestima” je juče rečeno da je do podne granicu na Dobrakovu prešlo 70 putnika, od čega 10 iz BiH i da gužvi nije bilo.

Pojačan protok saobraćaja kažu da očekuju narednih dana.

Luković je kazao da rezidenti SAD, Sjeverne Makedonije BiH, Albanije i Kosova, moraju imati negativan test na koronu prilikom ulaska.

“Djeca do 5 godina izuzeta su od toga. Takođe, državljani Crne Gore koji su boravili u pomenutim državama prilikom dolaska u Crnu Goru moraju imati ovaj test”.

Jedan od vozača iz Srbije ispričao je da je sa velikom radošću dočekao vijest o otvaranju granica.

“Veoma me obradovala, zato što ja i potičem odavde, tu sam rođen, tu sam ponikao, imam kuću koju nisam posjetio 6 mjeseci i sad jedva sam čekao da dođem, da vidim i rodbinu i sve one koje nisam vidio dugo vremena“, kazao je, dodavši da putuje za Budvu.

Drugi vozač iz BiH je rekao da mu je supruga iz Petnjice i da ih je mnogo obradovala vijest da mogu da putuju u Crnu Goru.

“Poslije odmora u Petnjici, možda se spustimo do Budve na koji dan“.

Kamo sreće da granice nisu bile ni zatvorene, ili da su ranije otvorene, kazao je “Vijestima” vozač automobila iz Kosovske Mitrovice, nakon prelaska graničnog prelaza Dračenovac kod Rožaja. Istakao je da je odmah, nakon što je objavljena vijest da se granice otvaraju, uradio potrebne testove za njega i porodicu, i da na graničnom prelazu nije bilo nikakvih problema.

Maska obavezna: Sa prelaza Dobrakovo
Maska obavezna: Sa prelaza Dobrakovofoto: Jadranka Ćetković

“Poslije godinu dana dolazim ponovo u Crnu Goru. Nemam zaista ništa više da vam kažem“.

Dračenovac je po frekvenciji vozila drugi najveći granični prelaz na sjeveru države, poslije Dobrakova. Nalazi se oko petnaest kilometara od Rožaja i tamo je juče oko podne bila ne pretjerano velika kolona automobila iz smjera Srbije.

“Za ulazak u Crnu Goru potreban je test ne stariji od 72 sata. To u povratku važi i za stanovnike Crne Gore. Nije bitno gdje je test urađen, u Crnoj Gori ili u Srbiji“, objašnjavaju na granici.

Jedan od policijskih službenika u neformalnom razgovoru kaže da su testovi unijeli malo zabune kod putnika, ali da se to završava u hodu i bez pravljenja gužvi.

“Moglo bi se dogoditi da za nekoliko dana i Crna Gora ukine obavezu posjedovanja testa za one koji dolaze iz Srbije“, kaže službenik.

Srbija nije uvodila nikava ograničenja za državljane Crne Gore koji ulaze u tu državu, pa ne postoji potreba za testiranjem.

U Crnu Goru poslije šest mjeseci ušla je juče i porodica iz Beograda. Objašnjavaju da idu na primorje, ali i da imaju biznis u Crnoj Gori.

“Uradili smo juče testove, i to je to. Ništa komplikovano, jedino što su nas uporno upućivali da se mejlom obraćamo crnogorskoj ambasadi u Beogradu, odakle nismo dobili nikave odgovore. Na graničnom prelazu sve sasvim u redu“, kaže mlađi čovjek.

On, supruga i dijete platili su, kako kažu, po petnaest eura da urade serološki test koji pokazuje da su preležali koronu.

“Za takozvani PCR test na koronu, potrebno je da platite pedeset eura po članu familije“, objašnjava Beograđanin.

Možda je to i razlog što na graničnom prelazu nije bilo gužve.

Na putu od Berana do Dračenovca juče su se uglavnom mogli vidjeti automobili registarskih oznaka Novog Pazara, Tutina, Kosovske Mitrovice, odnosno gradova najbližih Crnoj Gori, ali i vozila sa zapadnoevropskim oznakama.

Da je frekvencija saobraćaja, ipak, pojačana, govori i radarska kontrola na izlazu iz Rožaja, u mjestu Skarapače.

Nakon otvaranja granica, juče nije bilo gužve ni na graničnom prelazu Ranče kod Pljevalja. Za više od sat vremena koliko je novinar “Vijesti” proveo nedaleko od graničnog prelaza, iz Srbije u Crnu Goru ušlo je svega desetak automobila.

Isto toliko je izašlo iz Crne Gore.

Od desetak automobila koja su za sat vremena ušla u Crnu Goru, samo su dva bila sa srbijanskim registarskim oznakama.

U jednom su bila dva, u drugom četiri putnika.

Niko od njih nije želio da saopšti razlog dolaska u Crnu Goru.

Jedan srednjovječni čovjek pješke je prešao granicu. Novinaru “Vijesti” je kazao da je doputovo iz Beograda taksijem do granice sa Crnom Gorom, i da nije imao problema na graničnom prelazu.

Tu ga je sačekao automobil pljevaljskih registarskih oznaka, kojim se odvezao ka Pljevljima.

Odbio je da odgovori kojim povodom i koliko će dana boraviti u Crnoj Gori.

Na Sukobinu uobičajeno

Na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, juče je bilo je uobičajeno - policajci i carinici obavljali su redovne aktivnosti, belgijski ovčar Astra, kao i obično, provjeravala je prtljažnike malobrojnih autobusa, prilikom ulaska u Crnu Goru čekalo se do sat, a za Albaniju par minuta...

Na graničnom prelazu gotovo ništa nije se promijenilo - džavljani Albanije i Kosova mogli su i dalje da uđu kao i ranije, uz negativne PCR i Elisa testove, a novina je da, osim njih, pod istim uslovima, granicu od juče da pređu i državljani Sjeverne Makedonije i Srbije.

Gužve su juče bile neznatno veće u odnosu na prethodne dane, zbog pogrešnog tumačenja da je granica otvorena bez uslova.

“Svi koji su došli bez testova, vraćeni su, mada ih nije bilo mnogo”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Bonus video: