Solana bar još godinu pod Nacionalnim parkovima

Da Opština Ulcinj nije uspjela da osnuje preduzeće koje bi gazdovalo područjem i usvoji Plan upravljanja na pet godina, što su bile osnovne pravne pretpostavke, potvrdila je i potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni

6780 pregleda 23 reakcija 2 komentar(a)
Savjet za privatizaciju godinama se ne izjašnjava o pitanju vlasništva: Solana u Ulcinju, Foto: Savo Prelević
Savjet za privatizaciju godinama se ne izjašnjava o pitanju vlasništva: Solana u Ulcinju, Foto: Savo Prelević

Opština Ulcinj neće 24. avgusta preuzeti upravljanje Solanom jer nije stvorila pravne pretpostavke za to, pa dosadašnji zakupac - Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), čeka gotovo izvjesno zeleno svjetlo stečajne uprave najstarijeg ulcinjskog preduzeća da produži ugovor na još godinu.

To je potvrđeno “Vijestima” u vrhu NPCG i Opštini.

Direktor NPCG Elvir Klica kazao je da nemaju informaciju da je Opština Ulcinj spremna da preuzme upravljanje Solanom.

“U stalnoj smo komunikaciji sa stečajnim sudijom i upravnikom i pod istim uslovima kao i do sada, produžili bi zakup na još godinu. U slučaju negativnog odgovora, morao bi da ide javni poziv, odnosno druga procedura, a sada je nema, tako da je izvjesno da ćemo na Solani biti još godinu”, kazao je Klica “Vijestima”.

Da Opština nije uspjela da na vrijeme osnuje preduzeće koje bi gazdovalo Solanom i da usvoji Plan upravljanja na pet godina, što su bile osnovne pravne pretpostavke, “Vijestima” je potvrdila i potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni.

“Koronavirus, sezona odmora i izbori, učinili su svoje - ne možemo preuzeti upravljanje Solanom iz objektivnih razloga i vjerujem da će to nastaviti Nacionalni parkovi još neko vrijeme dok mi ne budemo spremni. Za takav epilog, dobili smo podršku i od premijera Duška Markovića”, kazala je Đoni. Potvrdila je da je Plan upravljanja izrađen i predat predsjedniku Opštine Ljoru Nrekiću, koji bi trebalo da ga proslijedi nadležnim državnim institucijama na saglasnost.

“Pečat na taj dokument daće lokalni parlament, a ja sam, kao koordinatorka grupe za izradu plana, veoma zadovoljna jer su neupitni kredibiltet i stručnost članova iz svih opštinskih i državnih resora”, kazala je Đoni.

Ona je rekla da očekuje da će se u narednom periodu riješiti i pravni status Solane.

“To je zaista otežavajuća okolnost, jer je Solana u stečaju, ima stečajnog upravnika i stečajnog sudiju. Imali smo pravo da je zaštitimo, ali za sve drugo neophodna je saglasnost stečajne uprave. Trebalo je to svih ovih godina i Nacionalnim parkovima.”

Ulcinjska Solana je nakon usvajanja odluke na sjednici SO Ulcinj 24. juna 2019. godine proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode. Ministarstvo održivog razvoja i turizma kandidovalo je Solanu za Ramsar, treće močvarno područje u Crnoj Gori, u julu 2019. Solana je u septembru te godine proglašena močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja...

Sekretar za komunalne djelatnosti Mustafa Gorana ranije je kazao da Opština radi sve da u predviđenom roku preuzme upravljanje Solanom. Naveo je da Opština, za početak, na poslovima održavanja, planira da uposli oko 40 radnika.

Odlukom Vlade, NPCG povjereno je upravljanje prostorom Solane radi zaštite biodiverziteta od avgusta 2015. godine kada je zaključen ugovor sa stečajnom upravom.

Solana je u većinskom vlasništvu Eurofonda koji posjeduje 71,48 odsto akcija. I Solanu i Eurofond više od deceniju i po kontrolišu ljudi povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je u prvoj polovini 2005. godine, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije Solane trajao je od početka 2006. godine. Pošto plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je ponovo u stečaju od 2011. godine.

Postupak privatizacije AD Solana “Bajo Sekulić“ Ulcinj je počeo 2001. godine, na početku masovne vaučerske privatizacije, a država nema nijedan procenat vlasništva u tom društvu.

Ulcinjska Solana obratila se 2011. godine Savjetu za privatizaciju radi davanja mišljena da li je plaćena tržišna nadoknada u postupku privatizacije, ali Savjet, na čijem je čelu sada Marković, još nije donio odluku.

Bonus video: