NKT: Nedozvoljena okupljanja u organizaciji SPC najveća prijetnja za zdravlje i živote

Rizik ovih nedozvoljenih i opasnih okupljanja utoliko je veći što će se oboljenja onih koji ovih dana budu inficirani na nedozvoljenim skupovima manifestovati tokom izbornog procesa koji nosi određene rizike u slučaju nepoštovanja propisanih mjera od strane svih učesnika", navodi se u saopštenju na sajtu Vlade

63925 pregleda 2112 reakcija 187 komentar(a)
Sa sjednice NKT-a, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice NKT-a, Foto: Vlada Crne Gore

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, a prisustvovao i premijer Duško Marković, konstatovalo j da se epidemiološka situacija u zemlji konsolidovala, i da najveću prijetnju po ponovnu eskalaciju infekcije, a time javno zdravlje, predstavljaju "nedozvoljena i epidemiološki izuzetno rizična okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera".

"Javna okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera direktno doprinose rastu broja inficiranih i ugrožavaju zdravlje i živote osoba koje učestvuju na tim skupovima, njihovih porodica i svih građana. Organizatori ovih nedozvoljenih okupljanja snose direktnu odgovornost za zdravlje i živote svih građana Crne Gore i stranaca koji borave u našoj zemlji. Nema i ne smije biti te politike koja bilo kome smije i može biti preča od zdravlja i života građana. Rizik ovih nedozvoljenih i opasnih okupljanja utoliko je veći što će se oboljenja onih koji ovih dana budu inficirani na nedozvoljenim skupovima manifestovati tokom izbornog procesa koji nosi određene rizike u slučaju nepoštovanja propisanih mjera od strane svih učesnika", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade.

Ugostiteljski objekti u kojima se krše propisane mjere – pod ključ

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je konstatovalo da su proteklih dana evidentirani slučajevi nedozvoljenih privatnih proslava u restoranima i na plažama bez pridržavanja epidemioloških mjera, prije svega broja osoba čije je okupljanje dozvoljeno i nepoštovanja mjere fizičke distance.

Uprava za inspekcijske poslove i drugi nadležni organi sa državnog i lokalnog nivoa će, kako je saopšteno, u slučaju ponavljanja ovakvih okupljanja zatvarati objekte i podnositi krivične i prekršajne prijave protiv organizatora odnosno vlasnika ili zakupaca ovih ugostiteljskih objekata uz izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

"Nedavni događaji u više država Evrope, uključujući i naše najbliže okruženje, potvrđuju da masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima predstavljaju događaje visokog epidemiološkog rizika zbog čega će mjera kojima je regulisan ovaj segment javnog života biti predmet kontinuirane kontrole i pažnje nadležnih organa", navodi se u saopštenju.

Intenzivirati pripreme za početak školske godine

Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete preporučeno je da, u skladu sa zaključkom sa prošlonedjeljne sjednice, intenziviraju pripreme za početak školske godine i redovnog rada predškolskih ustanova u adekvatno mogućem terminu i na način da đacima bude omogućeno redovno pohađanje nastave odnosno djeci predškolskog uzrasta boravak u vrtićima uz najvišu moguću garanciju njihove bezbjednosti i zaštite njihovog zdravlja.

"Ništa ne može zamijeniti vaspitno-obrazovni rad tokom redovnog pohađanja nastave i direktnu interakciju učenika i nastavnika. Kvalitetno sprovođenje redovne nastave presudno utiče na razvijanje socijalnih vještina djece", stoji u saopštenju na sajtu Vlade.

Potpuno otvaranje GP Metaljka, sanitarni inspektori i noću na prometnim prelazima

NKT je odlučilo da ponovo otvori Granični prelaz Metaljka, sa Bosnom i Hercegovinom na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče i za ulazak putnika u Crnu Goru. Ulazak putnika u našu zemlju će na ovom graničnom prelazu biti moguć od 07:00 do 19:00, dok izlazak putnika iz Crne Gore ostaje kao i do sada bez ograničenja.

Odlučeno je da rad sanitarne inspekcije na prometnim graničnim prelazima koji se do sada završavao kasno uveče bude organizovan i noću u slučaju povećanog priliva putnika, ističe se u saopštenju.

"S obzirom na činjenicu da su do naredbe izdate u petak u državama za koje su važili dotadašnji uslovi započeta putovanja ili je rezervisan smještaj u Crnoj Gori odlučeno je da ulazak u našu zemlju bude omogućen u skladu sa odlukom nadležnog organa i licima koja posjeduju negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, izdat od strane registrovane laboratorije i ne stariji od 72 časa u trenutku ulaska lica u Crnu Goru pod uslovom da ta lica nijesu u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravila u nekoj od država iz kojih je zabranjen ulazak", navodi se u saopštenju.

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije odlučeno je da ponovo počnu da rade prvostepene socijalno-ljekarske komisije u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad čiji je rad bio obustavljen 7. jula.

Ulazak stranih novinara za praćenje izbora

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, razmatrajući interesovanje koje iskazuju inostrani mediji za izvještavanje sa predstojećih izbora, dalo mogućnost da Državna izborna komisija akredituje, u skladu sa svojim procedurama, i predstavnike medija iz država čijim rezidentima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Uslov je da predstavnici medija iz država čijim rezidentima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) izdat od strane registrovane laboratorije i ne stariji od 72 sata u trenutku ulaska lica u Crnu Goru.

Konferencije za medije NKT opet otvorene za fotografe i kamermane

Imajući u vidu stabilizaciju epidemiološke situacije odlučeno je da od danas ponovo bude omogućeno fotografima i kamermanima medija dolazak na konferencije za medije NKT-a uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

"Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore je zadužena da nastavi da prenosi uživo i distribuira medijima putem Radio-difuznog centra i Youtube kanala video signal konferencija za medije koje se održavaju ponedjeljkom sa početkom u 17:00 sati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: