nabavljena 543 kompleta udžbenika

Opština Bar obezbijedila pomoć za učenike i studente

Osim pomoći u knjigama Opština nudi subvencije za besplatan javni prevoz i stipendije za studente

3721 pregleda 0 komentar(a)
Opština Bar, Foto: Opština Bar
Opština Bar, Foto: Opština Bar

Opština Bar i ove godine obezbijedila je podršku učenicima, studentima i njihovim roditeljima u susret novoj školskoj godini. Pored knjiga, lokalna uprava obezbijediće subvencije za besplatan javni prevoz u opštini za sve osnovce i srednjoškolce, navodi se u saopštenju Opštine Bar.

"Za sve đake prvake Opština Bar će obezbijediti komplete udžbenika, koji će biti podijeljeni u devet osnovnih škola. Biće nabavljena 543 kompleta udžbenika, od čega 533 na crnogorskom i 10 na albanskom jeziku, dok će za djecu roditelja korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice i djecu Roma i Egipćana udžbenike obezbijediti resorna ministarstva", kazali su iz barske opštine.

Navode da će Opština opremiti i kancelariju za RE populaciju koja se nalazi u osnovnoj školi “Blažo J. Orlandić”, čime će realizovati mjeru predviđenu “Lokalnim akcionim planom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za period 2020-2022. godine”, čime će biti stvoreni optimalni uslovi za rad medijatorke u obrazovanju sa djecom iz ove populacije, čiji angažman obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

"Još jedan model kontinuirane podrške Opštine su i stipendije za studente, za koje će konkurs biti raspisan početkom oktobra. Uz to, Opština će na kraju školske godine tradicionalno nagraditi i najbolje osnovce i srednjoškolce. Podrškom koju Opština Bar obezbjeđuje za učeničku populaciju, na najbolji način pokazujemo posvećenost mladima, dajemo doprinos rasterećenju kućnih budžeta porodica osnovaca, srednjoškolaca i studenata, i pružamo kvalitetnu potporu mladim Baranima za ostvarivanje novih školskih uspjeha", zaključuje se u saopštenju.