OZON: Tražiti od partija i koalicija konkretna rješenja za nagomilane ekološke probleme

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da intezivno prate aktivnosti učesnika predstojećih parlamentarnih izbora, i da su one razočaravajuće kada je oblast životne sredine i klimatskih promjena u pitanju.

2363 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Crne Gore treba da, od partija i koalicija koje učestvuju na izborima, traže konkretna rješenja za nagomilane ekološke probleme, smatraju u ekološkom pokretu Ozon.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da intezivno prate aktivnosti učesnika predstojećih parlamentarnih izbora, i da su one razočaravajuće kada je oblast životne sredine i klimatskih promjena u pitanju.

„Zato pozivamo građane da od svih partija i koalicija traže konkretna rješenja za nagomilane ekološke probleme. Prije svega, jer je to jedini način da se ne zloupotrijebi njihovo glasačko pravo“, kazali su iz Ozona.

Kako su naveli, osim “Deklaracije o zabrani izgradnje malih hidroelektrana (mHE)”, koju je predstavila platforma Crno na bijelo, a kojom se do kraja ne nudi rješenje za ozbiljan društveni problem jer ne daja osvrt na one već izgrađene, nije data nijedna konkretna inicijativa ili model kako unaprijediti postojeće stanje.

Iz Ozona su kazali da se klimatske promjene, sa kojima se suočava i Crna Gora, gotovo ne pominju u javnim nastupima učesnika izbora, iako se njihove posljedice odražavaju na javno zdravlje i kvalitet životne sredine, budući ekonomski razvoj i cjelokupno društvo.

Oni su podsjetili da su to teme koje bude interesovanje svih ozbiljnih političkih grupacija u svijetu.

„Betonizacija prostora, uništavanje šuma i urbanih zelenih površina, sistem upravljanja otpadom i otpadnim vodama, očigledno nijesu predmet interesovanja onih koji imaju ambiciju da budu donosioci odluka“, kaže se u saopštenju Ozona.

Prema njihovim riječima, istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju kao da je zaboravljeno, i prosto je, smatraju u toj NVO, nevjerovatan letagričan odnos prema toj problematici.

„Brutalna devastacija rijeke Tare, jednog od najprepoznatljivijih prirodnih simbola Crne Gore, izgradnjom prve dionice autoputa Bar-Boljare, nije u fokusu učesnika parlamentarne trke“, kazali su iz Ozona.

Kako su naveli, niko nije dao predlog kako da se sanira učinjena šteta, koja osim ekoloških ima i ogromne ekonomske posledice, i kako će se osigurati da se taj trend zaustavi u budućnosti.

„Pošto se svi slažu da je nastavak tog infrastrukturnog projekta neminovan, bez obzira na sav učinjeni zločin prema prirodi, budžetu i budućnosti razvoja Crne Gore“, dodali su iz Ozona.

Posebno je, kako su ocijenili, porazno što se čak ni opštinski nivoi ne bave lokalnim problemima koji ugrožavaju životnu sredinu lokalnih zajednica, iako bi to trebalo da bude primjereno i očekivano.

„Neukusno je koliko je demagogija prisutna u nastupima predstavnika aktera parlamentarnih izbora. To bi trebalo da nas sve zabrine, jer je potpuno jasno da životna sredina i klimatske promjene nijesu u vrhu prioriteta njihovih programa“, navodi se, između ostalog, u saopštenju Ozona.

U toj NVO smatraju da je neophodno utvrditi odgovornost svih koji su do sada bili na funkcijama u sve tri grane vlasti, i koji su činjenjem, ili nečinjenjem, doprinijeli ugrožavanju javnog intersa i devastaciji prirodnih resursa sa uzročno-posljedičnim ekonomskim štetama.

„Iz tog razloga, pozivamo sve aktere parlamentarnih izbora, da se u najkraćem roku izjasne i na tu temu i daju konkretna rješenja, kako će garantovati da će do toga doći“, poručili su iz Ozona.

Prema njihovim riječima, krajnje je vrijeme je da se počne sa sankcionisanjem svih onih koji su bili dio “pogrebnog tima, koji je Crnu Goru zavio u crno“, a što će, kako su naveli, tek plaćati i ova i buduće generacije.

„Ukoliko ne bude poziva na odgovornost, onda ćemo imati nastavak kontinuiteta vladanja interesnih grupa, okupljenih sa ciljem stvaranja ličnog profita, a to građani ne smiju dozvoliti. I nadamo se da neće“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: