analiza "morskog dobra"

Morska voda bezbjedna za kupanje

Od ukupno 110 lokacija, na kojima je Institut za biologiju mora sproveo istraživanja, na 75,5 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta

1326 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Morska voda na crnogorskim kupalištima je veoma dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. To je pokazala najnovija analiza kvaliteta morske vode koju je saopštilo JP “Morsko dobro”.

“Od ukupno 110 lokacija, na kojima je Institut za biologiju mora sproveo istraživanja, na 75,5% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 13,6% lokacija dobrog, dok je na 10,9% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Od ove godine vrši se nova klasifikacija voda za kupanje i to u 4 klase: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše", u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje”, navode u javnom preduzeću.

Od ukupno 18 lokacija na kojima se radi analiza kvaliteta vode u opštini Ulcinj, na njih 13 voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na pet kupališta voda bila dobrog kvaliteta. Kada je u pitanju opština Bara kvalitet vode na svih 15 lokacija bio odličnog kvaliteta. U Budvi od ukupno 32 lokacije voda bila odličnog kvaliteta na njih 29, na jednoj dobrog i na dvije lokacije zadovoljavajućeg kvaliteta. U opštini Tivat, na četiri lokacije morska voda je bila odličnog kvaliteta, na dvije dobrog, dok je na tri lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. U Kotoru od ukupno 15 uzorkovanih lokacija, na njih 11 voda bila odličnog, na dvije lokacije dobrog kvaliteta, dok je na dvije lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Od ukupno 21 lokacije u Herceg Novom, na njih 11 voda bila odličnog, na pet lokacija dobrog i na pet zadovoljavajućeg kvaliteta.