Napravite jasnu razliku u načinima konzumiranja duvana i nikotina

Trenutno najpoznatiji i najpopularniji uređaj u svijetu koji zagrijava a ne sagorijeva duvan je IQOS, proizvođača Filip Moris

13926 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IQOS
Foto: IQOS

Zvanična statistika pokazuje da praktično svaki treći stanovnik Crne Gore puši, međutim, još nisu poznati prvi efekti sprovođenja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Poznato je da je duvanski dim glavni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, te da se u dimu cigareta nalazi više od šest hiljada štetnih i potencijalno štetnih materija. Zato postoje i savremeni, bolji izbori u konzumiranju duvana – naučno zasnovane alternative cigaretama koje zagrijavaju a ne sagorijevaju duvan. Kako se svrstavaju u kategoriju bezdimnih duvanskih proizvoda, njihova upotreba je po zakonu, koji je stupio na snagu u avgustu prošle godine, dozvoljena u zatvorenim prostorima.

Trenutno najpoznatiji i najpopularniji uređaj u svijetu koji zagrijava a ne sagorijeva duvan je IQOS, proizvođača Filip Moris. Za manje od pet godina koliko je prisutan na tržištu, do sada je oko 11,2 miliona njih u potpunosti ostavilo cigarete i prešlo na IQOS.

Iako često poistovjećivan sa elektronskim cigaretama, IQOS se suštinski razlikuje i u odnosu na njih kao i u poređenju sa cigaretama.

A ta, ključna razlika je u naučno zasnovanoj tehnologiji zagrijavanja duvana (Heat-Not-Burn).

Dok prilikom konzumacije tradicionalnih cigareta dolazi do sagorijevanja duvana, IQOS tehnologijom duvan se samo zagrijava do određene temperature i ključni momenat je da ga ne sagorijeva. Baš zbog toga ne dolazi do oslobađanja duvanskog dima na koji smo navikli kod običnih cigareta. Nema dima niti pepela, a korisniku ipak pruža osjećaj konzumacije pravog duvana.

S druge strane, elektronske cigarete proizvodi su koji ne sadrže duvan, ali su uređaji za isporuku nikotina i to obično zagrijavanjem tečnosti. Stoga, elektronske cigarete isparavaju e-tečnost.

Sličnost uređaja za zagrijavanje duvana i elektronskih cigareta je što u oba slučaja nema pepela i dima.

Ovaj proizvod, koji sadrži nikotin i nije bez rizika, namijenjen je isključivo odraslim pušačima koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da konzumiraju klasične cigarete.

I Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) nedavno je potvrdila da IQOS kao proizvod ima naučnu potporu, da je fundamentalno različit od cigareta te da je izloženost štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjenja u odnosu na pušenje klasičnih cigareta.