Medicinari obilazili katune

Preventivnim pregledima obuhvaćeno je na desetine porodica, koje su ljeti na planinama sa stokom

4153 pregleda 4 komentar(a)
Ekipa Doma zdravlja na terenu -, Foto: Dom zdravlja Kolašin
Ekipa Doma zdravlja na terenu -, Foto: Dom zdravlja Kolašin

Tim kolašinskog Doma zdravlja proteklog mjeseca obišao je katune Bjelasice, Sinjajevine, Komova, Javorja.... Kako kažu u toj ustanovi, podršku u pružanju primarne zdravstvene zaštite u tom dijelu opštine pružili su im volonteri Crvenog krsta (CK). Preventivnim pregledima obuhvaćeno je na desetine porodica, koje su ljeti na planinama sa stokom.

“Želimo da primarnu zdravstvenu zaštitu približimo svima. Zbog toga smo i nastavili tradiciju ustanove da se organizuju obilasci katuna. Radimo svoj posao i van ambulante. Želimo da pošaljemo poruku da smo uvijek blizu građanima i njihovim zdravstvenim potrebama i kada su na katunima i kada su u selima i kada su u Kolašinu“, kazala je direktorica Doma zdravlja i i specijalistkinja interne medicine dr Jelena Zindović.

U medicnskom timu, pored nje, su medicinske sestre Jasna Vukićević i Gordana Glavičanin. Da stignu i pruže adekvatnu zdravstvenu zaštitu na katunima, od kojih su neki udaljeni i po nekoliko desetina kilometara od grada, pomogli su im predsjednik Opštinske organizacije CK Milan Marković i volonteri Vuk Radenović, Nikolina Marković i Miloš Rakočević.

U kolašinskom Domu zdravlja od prije desetak dana ponovo je u funkciji i stacionar sa 10 kreveta. Riječ je, kako je ranije kazala Zindović, o internom odjeljenju, koje će, prije svih, služiti za pacijente iz udaljenih kolašinskih sela. Na taj način, objasnila je ona, izbjeći će se troškovi patronažne jedinice. Takođe, i olakšati pacijentima, koji s obzirom na razuđenost kolašinske opštine, nekad putuju i po 30 kilometara od kuće do ljekara.Zindović je najavila i otvaranje ambulante za turiste, ali i ambulante za pregled onih koji se bave “visinskim sportovima“.

Bonus video: