Marković u Baru: U projekte uloženo 24,5 miliona eura

Marković je kazao da je današnju posjetu Baru iskoristio sam da se upoznam sa stanjem radova na brojnim infrastrukturnim projektima u toj opštini, za koje je Vlada obezbijedila oko 13 miliona eura

6700 pregleda 8 komentar(a)
Marković i Raičević na sastanku, Foto: Vlada CG
Marković i Raičević na sastanku, Foto: Vlada CG

Vlada i Opština Bar uložile su u protekle četiri godine 24,5 miliona eura u projekte realizovane u toj opštini, među kojima prednjače saobraćajna i komunalna infrastruktura, saopšteno je na sastanku premijera Duška Markovića sa rukovodstvom te lokalne uprave.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je najavio da će u narednom razdoblju težište biti na daljem razvoju turizma i poljoprivrede, valorizaciji komparativnih prednosti Luke Bar i na projektima u Starom Baru.

Marković je kazao da je današnju posjetu Baru iskoristio sam da se upoznam sa stanjem radova na brojnim infrastrukturnim projektima u toj opštini, za koje je Vlada obezbijedila oko 13 miliona eura.

On je rekao da je sa opštinskim rukovodstvom razgovarao i o mogućnostima za privlačenje značajnijih investicija, koje će pružiti priliku za otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

„Na tom planu će, kako je naveo, Vlada i opština Bar više zajednički raditi kako bi stavili u funkciju sve potencijale za razvoj turizma i poljoprivrede.

„Uprkos korona krizi, nijesmo stali sa investicijama i razvojem i u tom smislu moramo iskoristiti sve komparativne prednosti koje nam pruža Luka Bar“, kazao je Marković na kraju posjete.

On je radnu posjetu Opštini Bar započeo u Sutomoru gdje je zajedno sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem i direktorom Javnog preduzeća (JP) Morsko dobro Predragom Jelušićem svečano označio početak radova na novom gradskom trgu i šetalištu.

Kako je saopšteno iz Vlade, projekat vrijedan gotovo milion eura, koji daje novu dimenziju Sutomoru, kroz valorizaciju postojećih potencijala, unapređujući uslove za ugodniji boravak mještana i turista, finansiraju Vlada putem Uprave javnih radova, JP Morsko dobro i Opština Bar.

Marković je obišao i adaptiranu sportsku salu u Osnovnoj školi „Kekec”, u koju je uloženo 30 hiljada eura, i prisustvovao formalnom puštanju u rad vodovoda prema naselju Sveti Ivan koji je završen prije mjesec.

„Projekat vrijedan 1,1 milion eura omogućava prvi put žiteljima ovog naselja uredno snabdijevanje pitkom vodom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je rukovodstvo Opštine informisalo premijera o projektima realizovanim u protekle četiri godine.

Kako su naveli, rekonstruisano je gotovo deset kilometara vodovodne mreže, gotovo 20 kilometara fekalne kanalizacije i 70 kilometara putne mreže.

„Samo u saobraćajnu infrastrukturu uloženo je više od osam miliona eura“, kazao je Raičević.

Na sastanku je istaknuto da su za budući period u Baru prepoznati kao projekti na kojima će se raditi valorizacija Dubovice, Čanja, Maljevika, Sutomora i Virpazara, dalji projekti vodosnabdijevanja, rekonstrukcija obalne zone u Sutomoru, korišćenje potencijala Slobodne carinske zone Luke Bar i rekonstrucija Matistrale i lokalnih puteva.

Marković je obišao i Stari Bar gdje je sa predsjednikom Opštine i ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem otvorio prvi Kreativni hab u Crnoj Gori.

"Objekat vrijedan 257 hiljada eura preuređen je u multifunkcionalan prostor namijenjen umjetničkom stvaralaštvu“, kaže se u saopštenju. Marković je kazao da je danas poseban fokus stavljen na Stari grad Bar. „Smatram posebno značajnim da više pažnje posvetimo našem kulturno-istorijskom nasljeđu; čuvanju, ali i približavanju tog bogatstva Crne Gore današnjim generacijama. U tom pogledu, Stari Bar je lokalitet od posebnog značaja i vrijednosti, jer govori o milenijumskom trajanju na ovim prostorima“, naveo je Marković.

On je rekao da se njegov anašnji boravak u Starom Baru može se razumjeti i kao obećanje da će nova Vlada biti posvećena daljoj obnovi te jedinstvene kulturno-istorijske cjeline.

Bonus video: