evropski dan sjećanja

CGO: Potreban društveni konsenzus za politiku i praksu sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

On je istakao da je CGO i ranije ukazivao na potrebu donošenja zakona kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica

4185 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom 23. avgusta – Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku, koristi priliku da iskaže podršku žrtvama i porodicama žrtava totalitarnih režima, ali i da apeluje na nadležne institucije da ne dozvole da se oni zaborave, a što podrazumijeva i sadržajno suočavanje sa kontroverznim aspektima naše prošlosti, kazao je Miloš Vukanović, savjetnik u CGO-u. 

"Odgovor na neprijatna pitanja iz prošlosti ne može biti potiskivanje, jer se time ograničava razvoj i održivost društva na zdravim osnovama. Takva pitanja zahtijevaju otvaranje i šireg društvenog dijaloga, ali i unaprijeđenja u zakonodavnom i institucionalnom okviru", saopštio je Vukanović.

On je istakao da je CGO i ranije ukazivao na potrebu donošenja zakona kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica, koji je, kako ističe Vukanović, Vlada Crne Gore obećavala, ali ga nikad nije stavila na svoju agendu.

"Potrebno je formirati intersektorsku komisiju za ocjenu rada crnogorske Komisije za utvrđivanje ratnih zločina tokom Drugog svjetskog rata (1945-1947) i davanja konačne naučne ocjene o suđenjima i represalijama na kraju i po završetku Drugog svjetskog rata. Takođe, neophodno je i kreiranje adekvatnog obrazovnog materijala i savremenog načina predavanja totalitarizma i vezanih tema radi sprječavanja njihove zloupotrebe u ideološke i dnevnopolitičke svrhe", objasnio je Vukanović. 

Vukanović
Vukanovićfoto: CGO

Iz CGO-a podsjećaju da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2006. godine o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka, kao i da je Evropski parlament donio preporuku kojom je naglasio da svaka zemlja treba da odredi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima i to prilagodi sopstvenoj istoriji i tradiciji.

"U Crnoj Gori u ovom dijelu nije notiran nikakav pomak i čini se da ni ovi dokumenti nisu za nadležne institucije dovoljno relevantni da bi ih uključili u svoje politike i prakse. Adekvatan odnos prema nasljeđu totalitarnih režima može jedino biti ostvaren uz objektivno i nepristrasno sagledavanje svih aspekata tog vremena i postizanje konsensualne društvene ocjene tog perioda na bazi dijaloga i naučno utvrđenih činjenica. Samo tako se može iskazati istorijska pravda žrtvama i njihovim porodicama, ali i spriječiti dalje manipulacije kojih smo i danas svjedoci. Na kraju, to je i jedini način da se dođe do sopstvene i unikatne kulture sjećanja u Crnoj Gori", zakjučuje se u saopštenju. 

Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Evropskog parlamenta iz 2008. godine o proglašenju 23. avgusta evropskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Evropskog parlamenta o evropskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009.

Preporučujemo za Vas