Marković zadovoljan Peruničićem: Dobro radio, samo neka nastavi

Ni juče, nakon odluke Vlade, rješenje nije postavljeno na sajt, niti je javnost obaviještena o tome da li je ispoštovan zakon u vezi s upražnjenim mjestom na čelu ANB u trenutku kada je Peruničić bio bivši funkcioner, 20. avgusta

6825 pregleda 4 komentar(a)
Parlamentarni nadzor nad ANB samo rutinski: Peruničić, Foto: Savo Prelević
Parlamentarni nadzor nad ANB samo rutinski: Peruničić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Vlade Duško Marković zadovoljan je kako je direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić radio svoj posao, pa je u predlogu da on ostane na tom mjestu naveo da je "kroz svoj dugogodišnji profesionalni angažman u bezbjednosnom sektoru stekao stručni i profesionalni kredibilitet".

“Cijeneći njegov dosadašnji uspješan rad u rukovođenju Agencijom (premijer) smatra da će poslove vršioca dužnosti direktora Agencije nastaviti da obavlja kvalitetno i uspješno”, navodi se u Rješenju Vlade Crne Gore kojim je 20. avgusta Peruničić imenovan za v.d. direktora ANB.

Tog dana Peruničiću je istekao petogodišnji mandat, a Vlada je ranije ignorisala pitanja “Vijesti” o tome da li će on ili neko drugi biti v.d. ili će kabinet Duška Markovića tražiti sjednicu parlamenta na kojoj bi se tražilo mišljenje o predlogu za direktora ANB.

Ni juče, nakon odluke Vlade, rješenje nije postavljeno na sajt, niti je javnost obaviještena o tome da li je ispoštovan zakon u vezi s upražnjenim mjestom na čelu ANB u trenutku kada je Peruničić bio bivši funkcioner, 20. avgusta.

U rješenju koje je juče postavljeno na sajt izvršne vlasti podsjeća se da “Vlada može imenovati vršioca dužnosti direktora Agencije najduže na period od šest mjeseci, da imajući u vidu da dosadašnjem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost, Dejanu Peruničiću, ističe petogodišnji mandat dana 20. avgusta 2020. godine, a pri činjenici da je za imenovanje direktora ANB neophodno sprovesti zakonom propisanu proceduru i, između ostalog, pribaviti mišljenje Skupštine Crne Gore, (premijer) predlaže Vladi da imenuje Dejana Peruničića za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, do imenovanja direktora Agencije u skladu sa zakonom, a najduže na period od šest mjeseci”.

Po zakonu predsjednik Vlade predlaže kandidata za direktora ANB, skupštinski Odbor za bezbjednost daje mišljenje, a Vlada ga imenuje, u slučaju v.d. to čini samo Vlada.

Peruničiću je ovo četvrto postavljenje nakon što je kao penzionisani šef operative ANB-a, postavljen za koordinatora Agencije poslije ostavke direktora Bora Vučinića.

Vlada ga je zatim 12. 3. 2015. imenovala za v.d. direktora, a 20. 8. 2015. je na osnovu pozitivnog mišljenja Parlamenta imenovan za direktora.

Za razliku od ranijeg perioda kada je ANB bio pod parlamentranim nadzorom, Peruničić nije često pozivan pred nadležni Odbor za bezbjednost ili bi to bila rutinska sjednica bez ikakvih efekata.

Bonus video: