Starinski predmeti muslimanskih porodica izložena u Bijelom Polju

Rukovodilac Željko Raičević je pohvalio projekak koji je pokrenula Lukač i podsjetio da je Bijelo Polje multietnička sredina
67 pregleda 3 komentar(a)
izložba starinskih predmeta, Foto: Jadranka Ćetković
izložba starinskih predmeta, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.01.2018. 14:33h

Iako su Muslimani narod sa bogatom tradicijom i od davnina čuvaju svoje običaje, mladi nijesu dovoljno upoznati sa tradicijom, što je bio povod da Bjelopoljka Mirza Lukač, pokrene projekat ,,Riznica muslimanske kulture Bijelog Polja“. Kao rezultat projekta u Zavičajnom muzeju u Bijelom Polju je otvorena izložba starih predmeta koji su decenijama unazad pripadali muslimanskim porodicama.

Kako je objasnila projektom je željela da nadogradi bigatu riznicu muslimaske kulture u Bijelom Polju.

“Globalizacija, opšte kulturološke promjene i napredniji standard života, nijesu narušili stara vjerovanja koja sjećaju na porijeklo, tradiciju i kulturu muslimanskog naroda. Veoma je važan kontekst u kome se fragmenti prošlosti čuvaju, ali važni su i razlozi zbog kojih treda da se čuvamo. Pripadnost određenoj porodici, regionu ili etnosu oznaka je identiteta i legitimnosti“, kazala je Lukač.

Više građana koji su pozivani tokom projekta odazvalo se I doniralo stare tkanine I druge etno predmete, knjige sve u cilju prikupljanja starina, a izloženi su i sveta knjiga Kur’an, priručnik Ilmihal, Rahle – mali sto koji je dizajniran u svrhu olakšavanja čitanja i pisanja, u početku samo Kur’ana a kasnije i ostalih knjiga. Tu su se našli razboj, koji je služio ta tkanje, kirkit- metalni češalj, spap za pravljenje masla, jelek – kao dio narodne nošnje.

Rukovodilac Željko Raičević je pohvalio projekak koji je pokrenula Lukač i podsjetio da je Bijelo Polje multietnička sredina.

“I ovdje možemo vidjeti i predmete koji su korišteni ne samo u muslimanskim, već i pravoslavnim porodicama, što potvrđuje multietnički sklad”, kazao je Raičević, dodajući da je Muzej uvijek podržati ovakve projekte koji se tiču očuvanja kulturne baštine.

Predmeti koji su izloženi će biti poklonjeni Zavičajnom muzeju, a projekat koji je trajao tri mjeseca podržan je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Bonus video: