MUP najavio reforme u oblasti zaštite podataka o ličnosti

Iz MUP-a su kazali da imaju svakodnevnih problema koji se odnose na zaštitu privatnih informacija, naročito kada su u pitanju osjetljivi podaci iz oblasti policijskog rada i djelovanja
192 pregleda 3 komentar(a)
Ministarstvo unutrašnjih poslova, MUP CG, Foto: Savo Prelević
Ministarstvo unutrašnjih poslova, MUP CG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2018. 13:12h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sprovešće ove godine značajne reforme u cilju unapređenja oblasti zaštite podataka o ličnosti, čime će normativni okvir i standarde uskladiti sa onima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji (EU).

Iz MUP-a su saopštili da je Međunarodni dan zaštite ličnih podataka, 28. januar, datum kada se skreće pažnja javnosti na važnost zaštite privatnih informacija.

"Ove godine MUP, u dijelu svoje nadležnosti, sprovešće značajne reformske korake, u cilju unapređenja oblasti zaštite podataka o ličnosti“, kaže se u saopštenju.

MUP planira da pripremi Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji će biti usaglašen sa regulativom Evropskog parlamenta i Savjeta EU.

"Nova evropska regulative bliže definiše pitanja vezana za zaštitu fizičkih lica, u dijelu obrade ličnih podataka kao i u dijelu kretanja takvih podataka“, kaže se u saopštenju.

U cilju postizanja najboljeg normativnog rješenja, kako se navodi, u rad Radne grupe koja će biti angažovana na izradi novog zakona, pored predstavnika institucije, biće uključeni i predstavnici nevladinog sektora i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

"Ekspertska pomoć Slovenije i Italije obezbijeđena je posredstvom TAIEX projekta", kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da imaju svakodnevnih problema koji se odnose na zaštitu privatnih informacija, naročito kada su u pitanju osjetljivi podaci iz oblasti policijskog rada i djelovanja.

"Pravo na zaštitu ličnih podataka nije apsolutno pravo, ono se mora razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu i treba ga staviti u ravnotežu s drugim osnovnim pravima u skladu s načelom proporcionalnosti“, naveli su iz MUP-a.

Iz tog resora su ukazali da Evropska regulativa garantuje poštovanje osnovnih prava i uvažavanje sloboda priznatih Poveljom.

"Usvajanjem novih standarda u oblasti zaštite ličnih podataka, Crna Gora će u potpunosti svoj normativni okvir i standarde harmonizovati sa onima koji se primjenjuju u EU“, zaključili su u saopštenju.

Bonus video: