SZO: Djeca starija od 11 godina bi trebalo da nose maske

Manju djecu ne bi trebalo tjerati da nose maske, pogotovo zato što ih ne mogu sama stavljati i skidati na pravi način

6881 pregleda 133 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Počevši od 12. godine, djeca bi trebalo da nose maske svaki put kad ih nose i odrasli, na primjer u gužvama, kao alat borbe protiv bolesti Kovid-19, rekle su zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija i agencije za prava djece u uputstvima koja su pripremili vlastima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i dječji fond UN-a (UNICEF) generalno nisu preporučivali da djeca između šest i 11 godina nose maske, ali to bi se trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola.

Međutim, postoje situacije kad maske mogu "značajno smetati procesu učenja i imati negativan uticaj na važne školske aktivnosti", rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali uputstva, prenosi HRT.

Manju djecu ne bi trebalo tjerati da nose maske, pogotovo zato što ih ne mogu sama stavljati i skidati na pravi način, prema uputstvima koja su objavljena u petak veče.

Stručna grupa rekla je da bi djeca do pet godina trebalo da budu pod stalnim nadzorom ako bi nosila maske.

- Djecu bi takođe trebalo poslušati u pogledu njihove percepcije i bilo kakvih problema vezanih za nošenje maske, rekli su.

Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos, prema uputstvima.

Prema informacijama prikupljenim širom svijeta, samo oko jedan do sedam posto svih slučajeva zaraze koronavirusom su djeca i mladi ispod 18 godina.

Suprotstavljena su istraživanja o tome nose li zaražena djeca manje, više ili jednaku količinu virusa u poređenju s odraslima.

Bonus video: