Bijelo Polje: Lift može, ali prvo da se plati izvođaču

Ni poslije dvije i po godine stanari nove šestospratnice u Bijelom Polju, sa 48 stanova i 150 stanara, bez lifta. Oni i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju optužuju firmu “SARGON”

16649 pregleda 37 reakcija 2 komentar(a)
Zgrada u Nikoljcu, Foto: Jadranka Ćetković
Zgrada u Nikoljcu, Foto: Jadranka Ćetković

Stanari treće šestospratnice u bjelopoljskom naselju Nikoljac sa 48 stanova i 150 stanara, ni poslije dvije i po godine od useljenja u novu zgradu nisu dobili lift. On je postavljen, ali stanari, od kojih su većina zaposleni u Upravi policije i lokalnoj samoupravi, još ga ne mogu koristiti zbog toga što nije plaćen.

Izgradnju zgrade je finansirao Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), dok su sa po jednom trećinom sredstava u finansiranje projekta uključeni Opština Bijelo Polje, Ministarstvo unutrašnjih poslova i članice Fonda za solidarnu stambenu izgradnju.

Stanari su se bez uspjeha obraćali izvođaču radova, firmi "SARGON", koja je kao podizvođač bila zadužena za ugradnju lifta firmi "TRI BEST" iz Podgorice.

Pored tih firmi i Fonda solidarno, stanari su se obraćali i svim relevantnim adresama na opštinskom i republičkom nivou, od Opštine, direktora Uprave policije Veselina Veljovića, ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, do premijera Duška Markovića, ali nisu dobili odgovor koji bi riješio njihove probleme.

Stanar Željko Đurđević kazao je da je problem počeo još od uručivanja ključeva i podsjetio da je tada sve obavljeno bez prisustva medija, što nije bio slučaj sa prethodne dvije zgrade.

"Kasnije smo shvatili da je razlog tajnovitog uručivanja ključeva to što zgrada nije ni bila u potpunosti sređena, a sve je bilo u korist izvođača radova. Kada smo pitali za lift objasnili su nam da je postavljen, ali da nije pušten u rad, te da će to biti učinjeno odmah nakon što formiramo skupštinu stanara i izaberemo upravnika zgrade", priča Đurđević.

Međutim, kada su se nakon tih formalnosti, kako je dogovoreno, obratili firmi izvođaču, dobili su odgovor da neće pustiti lift u rad dok im firma "SARGON" ne uplati 20.995 eura.

"Obratili smo se firmi "SARGON" i dobili odgovor da plaćanje ide na terent CFSSI ili finansijera projekta, od kojih i sami potražuju sredstva".

Vrata lifta zatvorena godinama
Vrata lifta zatvorena godinamafoto: Jadranka Ćetković

U tom dokumentu firme navodi se da "TRI BEST" po ugovoru zahtijeva isplatu isključivo od izvođača, a investitor i finansijeri se ne pominju.

Stanari mole nadležne institucije da reaguju kako bi ovaj problem bio što prije riješen. Napominju da u zgradi ima veliki broj male djece i beba što umnogome otežava život.

"Zamislite to je jedna od rijetkih zgrada koja ima prilaz, ulaz i stanove na prvom spratu koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom, a nema lifta”, kažu stanari.

Predstavnik firme "SARGON" Rade Kljajević je rekao da ne želi da daje nikakve izjave.

U međuvremenu, prema podacima u Centralnom registru u firmi "SARGON" je 13. novembra prošle godine pokrenut stečajni postupak, što još više otežava probleme stanara.

U odgovoru Crnogorskog fonda za solidarnu izgradnju navodi se da je izvođač radova za taj objekat bio konzorcijum "Joint Venture" "SARGON" Bijelo Polje, "Elmont" Bijelo Polje i "Putevi" Užice i podsjećaju da se po završetku radova na objektu 3, uz veliko kašnjenje izvođača radova, pristupilo tehičkom pregledu izvedenih radova od strane imenovane Komisije "Ing-Invest" d.o.o. Danilovgrad.

"Prema preliminarnom izvještaju komisije od 4. 4. 2018. tehnički pregled nije mogao biti završen zbog nedostajuće dokumentacije koju je Izvođač radova bio zakonski dužan da dostavi investitoru i komisiji. Od izvođača radova je nebrojeno puta zahtijevano da ispuni svoje zakonske obaveze i dostavi nedostajuću dokumentaciju za završetak tehničkog pregleda, na šta se isti nije oglašavao", navodi se u odgovoru.

Fond tužio izvođača radova i Opštinu

Iz Crnogorskog fonda za solidarnu izgradnju, pojasnili su da za puštanje liftovskog postrojenja u rad izvođač radova nije dostavio ateste za lift, bez kojih se ne može dati pozitivan izvještaj komisije, niti pustiti u rad.

"Zbog ovakvog ponašanja izvođača radova, kašnjenja u radova na pristupnim saobraćajnicama, trotoarima i parkinzima kako bi se obezbijedio saobraćajni pristup objektima, neplaćanja obaveza shodno odluci Skupštine opštine Bijelo Polje, kao i nepostupanja u pogledu izvođenja ostalih radova koji su direktno uticali na kašnjenje u predaji stanova, Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju je pretrpio ogromne gubitke, na osnovu čega se vode sudski sporovi protiv izvođača radova i Opštine već više od tri godine. Napominjemo da je cijena kvadrata stanova koje je gradio CFSSI u toj zgradi sa centralnim grijanjem sa svim subvencijama za kupce, u prosjeku iznosila 380 eura, dok tržišna cijena istih stanova sa centralnim grijanjem iznosi 1.000 po kvadratu", navodi se u odgovoru Fonda.

Bonus video: