Nuhodžić: Nećemo dozvoliti narušavanje reda i mira na dan izbora

Ministar je kazao da je birački spisak uređen po najvišim međunarodnim standardima

16567 pregleda 905 reakcija 31 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Nuhodžić, Foto: Savo Prelević

Vjerujem da je crnogorsko društvo demokratsko, odgovorno i zrelo i da će izborni dan proteći bez incidenata, uz poštovanje mjera za sprječavanje širenja virusa COVID-19. Ukoliko bude pojedinačnih incidentnih situacija, to, svakako, ne može da ugrozi izborni proces, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

"Država Crna Gora ima jake institucije koje su sposobne i odlučne da obezbijede sigurnost svih građana i, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira kako na dan održavanja izbora tako ni nakon izbornog dana", kazao je on.

Nuhodžić je, kako je saopšteno iz MUP-a, naglasio da je birački spisak uređen po najvišim međunarodnim standardima – sa najvišim stepenom ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka. „Imamo potpuno transparentan uvid u birački spisak i u promjene koje su u njemu izvršene, na osnovu upravnih postupaka koje građani pokrenu na lični zahtjev, a koje se automatski generišu i u biračkom spisku. Dakle, birački spisak je transparentna i ažurna baza ličnih podataka, koja se vodi profesionalno i savjesno, a u čiji se kvalitet mogu uvjeriti svi kojima je, shodno zakonu, omogućeno da ostvare uvid u birački spisak, kao i sami birači putem internet sajta www.biraci.me. Upravo o transparentnosti i dostupnosti podataka iz biračkog spiska najbolje govori činjenica da je ovu web adresu posjetilo više od 47.000 građana, dok smo od 15. avgusta, kada je Call centar počeo sa radom, imali oko 2.500 poziva građana“, saopštio je Nuhodžić.

Ministar je naveo da postoje brojni mehanizmi provjere, kontrole i nadzora koji smanjuju mogućnost bilo kakve zloupotrebe i, ujedno, jačaju povjerenje građana u izborni proces. Podsjetio je da MUP raspolaže sa sistemom za automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS), koji će biti pokrenut, po treći put, na zaključenom biračkom spisku, 25. avgusta. Ovom postupku, dodaje, prisustvovaće i predstavnici NVO, Državne izborne komisije i međunarodnih posmatračkih misija. Na dan izbora, kako je pojasnio, koriste se elektronski uređaji za identifikaciju birača, tako da će 30. avgusta na svakom od 1.217 biračkih mjesta biti uređaj sa elektronskim izvodom iz biračkog spiska za to biračko mjesto.

„Kao dodatni mehanizam kontrole, formirao sam Ekspertski tim za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska. Pored predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova i javne uprave, značajnu ulogu i doprinos radu ovog Tima pružaju Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). Tim je otvorio i posebnu email adresu kontrolabs@mup.gov.me, da građani mogu svakodnevno postavljati pitanja na koja blagovremeno odgovaramo. Svi ovi oblici kontrole su potvrda transparentnosti rada MUP-a i otvorenosti biračkog spiska. Takođe, intenzivna saradnja koju ostvarujemo sa nevladinim organizacijama i njihova mogućnost pristupa svim podacima, čak i izvornim registima i dokumentaciji, primjer je dobre prakse u Crnoj Gori, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Bonus video: