Zdravstvenim radnicima po dva kilograma sira

Iz resora poljoprivrede pojasnili su da su zbog značajno smanjene turističke potrošnje stvorene zalihe pojedinih proizvoda u pogonima, pa je postojala opasnost od propadanja

24526 pregleda 400 reakcija 44 komentar(a)
Poštuju domaću proizvodnju i zdravstvene radnike: Opšta bolnica Danilo I, Foto: Boris Pejović
Poštuju domaću proizvodnju i zdravstvene radnike: Opšta bolnica Danilo I, Foto: Boris Pejović

Bolnicama je prethodnih dana podijeljena veća količina sira, a zaposleni u cetinjskoj bolnici su prethodne sedmice na poklon dobili po dva kilograma.

Iz Opšte bolnice Danilo I s Cetinja nisu odgovorili da li je sir doniran ili kupljen, te po kojoj cijeni, dok su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kazali da je u toku akcija ustupanja viškova sira.

Ta mjera, objasnili su, prije svega namijenjena je onim proizvođačima čiji je plasman u prethodnim godinama pretežno bio usmjeren na prodaju kroz turizam, ali je zbog pandemije Kovida–19 došlo do stvaranja zaliha, te je bio ugrožen otkup mlijeka i opstanak proizvodnje. Nijesu precizirali koje količine su ustupljene bolnicama jer je akcija i dalje u toku, a saopštili su da sirare direktno kontaktiraju sa zdravstvenim ustanovama i s njima dogovaraju isporuku. Iz jedne bolnice na primorju „Vijestima“ su kazali da su kuhinji prije nekoliko dana donirane dvije vrste sira – kozji u ulju i kravlji, proizvođača iz Danilovgrada.

Iz resora koji vodi Milutin Simović saopštili su „Vijestima“ da uspješno sprovode Program intervencija na tržištu, koji je pokrenut kroz drugi Vladin paket mjera. Saopštili su da intervencije sadrže niz mjera čiji je glavni cilj da se pomogne proizvođačima kojima je, u okolnostima izazvanim pandemijom COVID–19, otežan pristup tržištu i ugroženi dohodak i opstanak proizvodnje. “Mjere koje se mogu pokrenuti u okviru programa su pomoć u povlačenju, skladištenju i distribuciji viškova proizvoda, podrška dohotku u slučaju poremećaja na tržištu nastalih padom cijena, pomoć dohotku proizvođačima usljed nemogućnosti plasmana i propadanja proizvoda, te uklanjanje viškova i podrška dohotku ustupanjem proizvoda bolnicama, centrima i ustanovama socijalne i dječje zaštite, Crvenom krstu, narodnim kuhinjama”, piše u odgovoru Ministarstva.

Iz resora poljoprivrede pojasnili su da su zbog značajno smanjene turističke potrošnje stvorene zalihe pojedinih proizvoda u pogonima, pa je postojala opasnost od propadanja.

Do sada su, tvrde, pokrenute mjere intervencija u sektorima proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, otkupa stoke, proizvodnje jaja, uzgoja pastrmke i školjki, kao i u sektoru morskog ribarstva.

Iz Ministarstva su kazali da su u mljekarskom sektoru donešena dva rješenja za pokretanje mjera u mljekarama i sirarama, a ukupna podrška za ove namjene proizvođačima iznosi 300.000 eura. “Neposredno prije donošenja rješenja o pokretanju mjera u ovom sektoru kontaktirano je sa svim registrovanim mljekarama i sirarama u Crnoj Gori kojih je ukupno 30. Izvršen je obilazak većine objekata, a nakon uvida u stvarno stanje, donijete odluke koja od mjera će biti primijenjena... “ Iz resora Simovića kazali su da trenutno 15 sirara sprovodi mjeru ustupanja viškova sira, a da se, pored njih, do sada kroz neku od mjera iz ovog programa intervenisalo u još sedam mljekara i sirara.

“Sirari ustupaju viškove sira bolnicama, centrima i ustanovama socijalne i dječje zaštite, Crvenom krstu, narodnim kuhinjama i proizvođači su ti koji s njima kontaktiraju i ugovaraju isporuke, shodno svojim mogućnostima“, piše u odgovoru. Tvrde da su realizovane mjere dale rezultate, a posebno ako se uzme u obzir da nije bilo zastoja u otkupu mlijeka od kooperanata i da je održana stabilnost cijena i opstanak proizvodnje, a samim tim i dohodak primarnih proizvođača i prerađivača mlijeka.

Iz Ministarstva poljoprivrede kazali su da će precizne podatke o količinama doniranog sira imati kada se akcija završi i dobiju sve podatke, jer akcija i dalje traje.

“U prethdnom periodu, osim sira, realizovane su i akcije ustupanja jaja i jogurta”, pojasnili su.

Iz Ministarstva su najavili da će nastaviti s realizacijom ovih mjera, sve dok bude potrebna intervencija u cilju održavanja stabilnosti tržišta i nesmetane poljoprivredne proizvodnje, ali i da će reagovati gdje su opstanak i dohodak proizvođača ozbiljno ugroženi

Bonus video: