Sami birali kad će vratiti stambene kredite

ASK zaštitila mnoge podatke o dodjeli stambene pomoći zaposlenima, među kojima i godine staža, koeficijent složenosti poslova, postojeću stambenu situaciju...

32720 pregleda 74 reakcija 11 komentar(a)
Radonjić sa saradnicima, Foto: Luka Zeković
Radonjić sa saradnicima, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije postavila je na internet stranici ugovore o dodjeli stambenih kredita svojim službenicima, ali je javnost uskratila za mnoge detalje, među kojima je i period na koji će vraćati kredit.

Iz Agencije tvrde da su to uradili poštujući Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

“Dio informacije u objavljenom dokumentu je zaštićen isključivo zato što to predviđa Zakon”, kazali su “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu od kraja prošlog mjeseca Jelena Perović.

U odgovoru se ističe da su ranije saopštili imena onih koji su dobili kredite, iznos kredita...

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) nisu “Vijestima” odgovorili da li se godine vraćanja kredita ili godine radnog staža mogu smatrati ličnim podacima. Među podacima koji su zaštićeni su i koeficijent složenosti poslova, postojeća stambena situacija i broj članova domaćinstva. Takođe su zaštićeni i djelovi iz zapisnika o saslušanju onih koji su dobili kredite.

Deset zaposlenih u Agenciji dobilo je 2018. godine po 7.000 eura stambenih kredita pod povoljnim uslovima. Dobitnici kredita su sami odlučivali na koliko godina žele da otplate kredite, a kamatna stopa za kredit je dva odsto na godišnjem nivou.

Godine staža su značajne, jer je odlukom propisano da je umanjenje iznosa kredita u visini od pet odsto za svaku punu godinu radnog staža, a najviše do 80 odsto.

Umanjenje od 80 odsto dobili su pomoćnik direktora Savo Milašinović, načelnik Goran Durutović i samostalna savjetnica Gordana Đurašković, 75 odsto načelnik Dušan Drakić, po 70 odsto tadašnji načelnik Dušan Polović i samostalna savjetnica Dijana Đukanović, samostalna savejtnica Dušica Rečević 60 odsto, samostalna savjetnica Marija Madžgalj 55 odsto, načelnica Snežana Pešić od 50, a umanjenje od 20 odsto načelnica Dragana Šuković. Milašinović je u svom imovinskom kartonu prijavio da vraća dio kredita u ratama od nepunih 118 eura.

Polović je u međuvremenu napustio Agenciju i imenovan je za pomoćnika ministarke javne uprave. Time je postao javni funkcioner i prijavio da je preostali dio kredita vraćao u ratama od 36,8 eura.

U njihovim posljednjim dostupnim kartonima se više ne pominju ovi krediti. U ugovorima se navodi da su imenovani dužni da davaocu kredita vrate kredit u slučaju da svojevoljno raskine radni odnos prije isteka perioda od pet godina od dana zaključenja ugovora o kreditu.

Iz Agencije su “Vijestima” pojasnili da Polović ne mora da vrati kredit, iako je prešao u Ministarstvo javne uprave.

“U skladu s članom 30 Odluke o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika, obaveza vraćanja cjelokupnog kredita u slučaju raskidanja radnog odnosa se ne odnosi na državne službenike i namještenike koji imaju najmanje 10 godina radnog staža u državnim organima, što je slučaj s imenovanim službenikom,” navodi se u odgovoru, dodajući da je u takvim slučajevima propisano da se nastavi vraćanje kredita Upravi za imovinu. Iste godine kada su oni dobili stambene kredite, tadašnji direktor Agencije, a sada predsjednik Savjeta AZLP Sreten Radonjić dobio je od Vladine Komisije za stambena pitanja 40.000 eura kredita pod povoljnim uslovima. Prema posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu, on kredit vraća u ratama od 73,5 eura.

Bonus video: