Zeković: Registrovali se CPC, Jehovini svjedoci, Jevrejska zajednica...

"Postupak upisa u evidenciju je u toku za još dvije vjerske zajednice", kazao je Zeković.

11859 pregleda 641 reakcija 29 komentar(a)
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti

Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, do sada su se, na osnovu njihovih prijava, evidentiralo pet vjerskih zajednica.

To je za "Vijesti" kazao državni sekretar u tom Vladinom resoru, Aleksandar Saša Zeković.

Objasnio je da su u Evidenciju postojećih vjerskih zajednica upisane vjerske zajednice Nadbiskupski ordinarijat Bar, po prijavi Mons. Roka Đonlešaja, nadbiskupa barskog, Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), po prijavi ovlašćenog lica Mihaila Dedeića, arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita crnogorskog, Jevrejska zajednica Crne Gore, po prijavi Đorđa Raičevića, predsjednika, Hrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedoci, po prijavi Zorana Lalovića i Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, po prijavi Ričarda Vejna Džonsona, direktora.

Postupak upisa u evidenciju je u toku za još dvije vjerske zajednice, kazao je Zeković.

"Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti je stvorio potrebni okvir za punu zaštitu, uživanje i promovisanje vjerskih sloboda. Zakon je usvojen kako bi se bez ograničenja podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere, a jedno važno društveno pitanje uredilo demokratski, civilizovano i bez restrikcija i ograničenja. Raniji propis, iz 1977. godine, je bio dio prevaziđenog političkog nasljeđa i vrijednosti. Ne postoji zakonska obaveza vjerske zajednice da se registruje već je to stvar njene slobodne odluke. Sve vjerske zajednice imaju pravo da djeluju, bez ograničenja, ali one koje ne žele da nadležni organ evidentira podatke o njihovom imenu, sjedištu, adresi i zastupniku, neće imati sve pogodnosti koje uživaju registrovana pravna lica, odnosno neće imati status pravnog lica. Procedura registracije je krajnje jednostavna", rekao je Zeković.

Istakao je da nacionalni standardi i sve institucije u domenu ljudskih prava u stanju su da garantuju i pruže efikasan i odlučan odgovor prema svakoj mogućoj diskriminaciji i netrpeljivosti zasnovanoj na vjerskoj osnovi.

"Vlada i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kroz sopstvene aktivnosti ali i intenzivno partnerstvo sa organizacijama civilnog društva uključujući i sve vjerske zajednice, posvećeno rade na daljoj kulturnoj otvorenosti, vjerskoj toleranciji i stalnom jačanju društva kulture ljudskih prava u Crnoj Gori. Kroz snažnu i efikasnu podršku programima i inicijativama nevladinih organizacija i savjeta manjinskih naroda, sprovodimo kritičku procjenu i provjeru stanja ljudskih prava i tako institucionalno, uz podjelu odgovornosti, doprinosimo rješavanju svih pitanja i unapređenju prakse", rekao je Zeković.

Bonus video: