Sud poništio odluku u Vukčevićevom slučaju, Skupštinu ne zanima

Skupština Crne Gore razriješila je Vukčevića iz članstva u Savjetu RTCG, 23. novembra, zbog konflikta interesa koji je ranije utvrdila Agencija
67 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Nikola Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.01.2018. 18:16h

Upravni sud poništio je danas odluku Agencije za sprječavanje korupcije od 10. oktobra prošle godine, kojom su ocijenili da je tadašnji član Savjeta RTCG, Nikola Vukčević, kao javni funkcioner u sukobu interesa.

Kako podsjeća portal RTCG, Skupština Crne Gore razriješila je Vukčevića iz članstva u Savjetu RTCG, 23. novembra, zbog konflikta interesa koji je ranije utvrdila Agencija.

Vukčević se na odluku Agencije žalio Upravnom sudu.

"Tužba se usvaja. Poništava se odluka Agencije za sprječavanje korupcije - Podgorica, broj UPI 02-01-289/7 od 10.10.2017.godine. Obavezuje se tuženi da tužiocu naknadi troškove spora u iznosu od 400 eura, u roku od 15 dana od dana prijema presude", navodi se u presudi objavljenom na sajtu sudovi.me.

Tužilac (Vukčević) je, kako se dodaje, u tužbi i na raspravi osporio zakonitost odluke tuženog organa iz svih zakonom propisanih razloga.

"Ističe da nije javni funkcioner u smislu člana 3 Zakona o sprječavanju korupcije, niti je tuženi dao bilo kakvo obrazloženje u tom pravcu, odnosno nije dao razloge zašto smatra da je tužilac javni funkcioner. Smatra da i u slučaju kada bi bio tretiran kao javni funkcioner, da bi bio u sukobu interesa mora da ima interes u pravnom licu koje se bavi proizvodnjom radio i televizijskog programa i da članstvo u Savjetu RTCG i interes u tom pravnom licu proizvode sukob interesa, što takođe nije obrazloženo u osporenoj odluci. Dalje navodi, da dokumentarni film koji predstavlja autorsko djelo pod nazivom "Romi-neke strane priče", na ime koga mu je isplaćen honorar od pravnog lica "Galileo production", za čije je potrebe isti urađen, nije nikad emitovan na RTCG, niti je u vezi sa tim dokumentarnim filmom ostvario bilo kakav materijalni ili nematerijalni interes na teret RTCG. Predožio je da se osporena odluka poništi. Tražio je troškove postupka".

U presudi se navodi da je ASK u odgovoru na tužbu i riječi na raspravi ostao pri razlozima iz osporene odluke i predložio da se tužba odbije kao neosnovana.

"Tužba je osnovana. Iz zakonskih odredbi proizilazi da se članstvo u Savjetu može povezati sa sukobom interesa koji je definisan u članu 7 stav 2 Zakona o sprječavanju korupcije samo ako privatni interes javnog funkcionera može uticati na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije. To što je tužilac režirao film i po tom osnovu ostvario materijalnu korist nije propisano kao povreda zakona i postupanje suprotno članu 26 Zakona. Da ta okolnost ne predstavlja zabranu u smislu Zakona o sprječavanju korupcije, upućuje i odredba člana 9 stav 1 Zakona o sprječavanju korupcije, kojom je određeno da javni funkcioner može da se bavi, između ostalog, umjetničkom djelatnošću i da po tom osnovu stiče prihode od autorskih i sličnih prava", dodaje se u presudi.

Skupštinu ne interesuje odluka suda

Odluka Upravnog suda po žalbi bivšeg člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Nikole Vukčevića, ne može imati nikakve pravne posljedice koje bi iziskivale reagovanje Skupštine u tom slučaju, saopšteno je iz skupštinskog Odjeljenje za odnose sa javnošću i protokol. Iz Skupštine podsjećaju da je Administrativni odbor proveo postupak razrješenja Vukčevića shodno članu 42 i 43 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, zbog povrede člana 26. „S obzirom na to da je ovaj Odbor nadležan za provođenje postupka imenovanja i razrješenja članova Savjeta RTCG, u skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, u konkretnom slučaju provedeni postupak saglasan je navedenim članovima Zakona, tako da formalno pravno poništenje Odluke ASK-a nema pravne posljedice na Odluku Skupštine“, kaže se u saopštenju. Navodi se da je ovaj postupak nezavistan u odnosu na onaj koji je vođen pred ASK. „Pa ni Odluka Upravnog suda po žalbi Vukčevića ne može imati nikakve pravne posljedice koje bi iziskivale reagovanje Skupštine Crne Gore u ovom slučaju“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: