RSF: Napadi portala Udar na istraživačke novinare pred izbore u Crnoj Gori

"Vebsajt Udar očito krši novinarsku etiku i predastavlja prijetnju pravim novinarima", rekao je Pavol Salai, šef RSF deska za Evropsku uniju (EU) i Balkan

45093 pregleda 193 reakcija 42 komentar(a)
Novinar "Vijesti" Siniša Luković, Foto: Privatna arhiva
Novinar "Vijesti" Siniša Luković, Foto: Privatna arhiva

Nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori 30. avgusta, portal "Udar" pokrenuo je napade na novinare koji kritikuju Vladu, saopšteno je danas iz međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF)

RSF osuđuje ovu, kako su kazali, prljavu kampanju i pozivaju na istragu.

"Crnogorski vebsajt Udar je istraživačke novinare koji kritikuju Vladu, zajedno sa određenim nezavisnim intelektualcima i opozicionim političarima, označio kao neprijatelje države", poručili su iz RSF.

Oni navode da su optužbe daleko od trivijalnih, kada se u obzir uzme kontekst izborne kampanje i duboka polarizacija društva.

"Predstavljajući ih kao "saradnike tajne službe Srbije", Udar igra na nacionalistički osjećaj da "uprlja" novinare koji istražuju glavne slučajeve korupcije. Svakog dana video snimci koje sajt objavluje "otkrivaju" nove agente i otkrivaju lične informacije o njima uključujući njihova navodno "kodna imena" i srbijanske "kontakte". Novinari koji su žrtve kampanje su novinari "Vijesti" Siniša Luković i Vuk Lajović, kao i novinar portala Borba, Dražen Živković", poručili su iz RSF.

Luković je rekao za RSF da on kampanju smatra kriminalnim činom.

"Ali ne znam protiv koga da podnesem tužbu" rekao je on.

Iako su kako navodi RSF, registraciju "Udara" vjerovatno odobrile crnogorske vlasti, nema imena autora objava, niti izvora informacija.

RSF ističe da je ovo je izgleda ključni element sajta, jer se ne otkriva ko je vlasnik i ko su zaposleni.

"Vebsajt Udar očito krši novinarsku etiku i predastavlja prijetnju pravim novinarima", rekao je Pavol Salai, šef RSF deska za Evropsku uniju (EU) i Balkan.

"Pozivamo nadležne koji su odgovorni za registraciju onlajn medija da provjere da li se poštuju zakoni o medijskoj transparentnosti. Okolnosti pokazuju da se lov na vještice toleriše, a toga ne smije biti u zemlji koja traži članstvo u EU. Vlasti moraju učiniti sve da to prestane", rekao je Salai.

RSF navodi da je cilj ovakve prljave kampanje da se označe novinari koji bi mogli postati i žrtve fizičkih napada.

Iako smatra da je prijetnja stvarna, Luković kaže da će nastaviti da radi kao da ona ne postoji.

"Ali moja porodica je uplašena, i to je indirektni pritisak na mene" kazao je on.

RSF navodi da ozbiljno nasilje nad novinarima u Crnoj Gori obično prolazi nekažnjeno.

"Ovo je bio slučaj sa napadom iz 2007. na istraživačkog novinara Tufika Softića, i pucanjem na Oliveru Lakić 2018. godine. Lakić je novinarka koja je istraživala organizovani kriminal. Ubistvo opozicionog novinara Duška Jovanovića iz 2004. nikada nije riješeno."

Crna Gora se nalazi na 105. mjestu od 180 zemalja u RSF Svjetskom indeksu slobode medija za 2020.godinu.

Bonus video: