Hotel Budva treći put ide na doradu

Prekinut postupak davanja saglasnosti nikšićkoj kompaniji da rekonstruiše hotel na gradskom šetalištu

5457 pregleda 0 komentar(a)
Projektovano rješenje rekonstrukcije hotela
Projektovano rješenje rekonstrukcije hotela

Služba novog glavnog gradskog arhitekte prekinula je postupak davanja saglasnosti nikšićkoj kompaniji “Uniprom hoteli“ biznismena Veselina Pejovića da rekonstruiše hotel “Budva“ na gradskom šetalištu. Hotelska firma sama je odustala od zahtjeva, nakon što je upućena da ponovo mora izvaditi urbanističko-tehničke uslove, čime je propao i treći pokušaj u proteklih godinu i po, da “Uniprom hoteli“ rekonstruišu zapadno krilo hotela.

Ta kompanija je namjeravala da natkrije i izgraditi kosi krov na otvorenom bazenu na zapadnom krilu hotela.

Kompanija je predala zahtjev početkom avgusta Službi glavnog gradskog arhitekte koju sada vodi Mladen Ivanović, ali nije dobila zeleno svjetlo na idejno rješenje rekonstrukcije, nakon što je izvršena detaljna analiza dokumentacije, već je upućena da mora izvaditi nove urbanističko-tehničke uslove.

Kompanija nije ni u prethodna dva navrata od nekadašnje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić imala odobrenje, jer se ni ona nije saglasila sa načinom na koji treba da se izvrši zastakljivanje bazena na prvom spratu zapadnog krila, tik uz šetalište.

“Predmet intervencije ovog idejnog rješenja je bazenski prostor sa pratećim sadržajima, koji se nalazi na krovnoj terasi iznad prvog sprata zapadnog aneksa. Rekonstrukcija bazenskog prostora je proistekla iz neophodnosti da se zbog prokišnjavanja izvrši sanacija postojećeg ravnog krova. Idejno rješenje pored sanacije krovnog pokrivača, predviđa natkrivanje dijela krovne terase kosim krovom. Planirano je da se natkriveni dio bazenskog prostora u hladnom periodu godine putem harmonika vrata potpuno zatvori i klimatizuje. Nasuprot tome harmonika vrata bi u ljetnjem periodu bila u sklopljenom režimu i na taj način bi gostu pružala doživljaj otvorenog bazena. Natkriveni bazenski prostor u skladu sa UTU predstavlja drugi sprat zapadnog aneksa hotela“, navodi se u idejnom rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid, a koje je dostavljeno službi glavnog gradskog arhitekte.

U hotelskoj kompaniji ovakav potez pravdaju da bi to podiglo nivo usluga.

“Što se tiče buduće namjene i sadržaja predmetnog prostora, ona ostaje nepromijenjena ali se tehnološki i kvalitativno podiže na viši nivo pružanja usluga. S obzirom na to da hotel ima kongresne kapacitete, pokrivanje odnosno zatvaranje bazenskog prostora značajno doprinosi podizanju kvaliteta usluga hotela u zimskom periodu. Ova intervencija omogućava hotelu turističku sezonu tokom cijele kalendarske godine“, pojašnjava se u idejnom rješenju.

Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), zapadni aneks je spratnosti P+2 i istočni aneks je spratnosti P+2. Gradnja na zapadnom krilu hotela izazvala je prije godinu i po revolt tada vladajućih partija u Budvi - Demokratske Crne Gore i Crnogorske, čiji su lideri Dragan Krapović i Vladimir Bulatović još u maju pozvali premijera Duška Markovića da smijeni ministra održivog razvoja Pavla Radulovića, jer nije bio sposoban da spriječi divlju gradnju u samom srcu Budve i poruši sporno krilo hotela “Budva“.

Krapović i Bulatović su u dva navrata u maju i junu održali konferencije za novinare ispred dograđenog hotela, kada su poručili da ponašanje državnih službi “vrijeđa dostojanstvo i inteligenciju svih građana“.

Pejović, inače vlansik podgoričkog KAP-a, je sa druge strane tada kazao da je bio primoran da izgradi taj dio hotela i to po nalogu stručnjaka statičara, jer je to bilo jedino rješenje kako bi se spriječilo dalje urušavanje “Budve“, nastalo usljed gradnje solitera na susjednim parcelama.

Bonus video: