Nova prijava zbog mini HE u Barama Kraljskim

Dok se državni organi ne izjasne o podnijetim prijavama, neću davati izjave, niti obavljati radove, kazao je Miranović „Vijestima“

3332 pregleda 4 komentar(a)
Promijenjen izgled građevinske table, Foto: Privatna arhiva
Promijenjen izgled građevinske table, Foto: Privatna arhiva

Mještanka kolašinskog naselja Bare Kraljske Vera Mićović podnijela je Osnovnom tužilaštvu u Kolašinu 25. avgusta novu krivičnu prijavu protiv firme “Dekar” u vlasništvu biznismena Momčila Miranovića, kao i protiv firme “Dekar Energy”, čiji je izvršni direktor Milić Novović. Ona ih sumnjiči za “prevaru i protivpravno zauzimanje zemljišta”, pozivajući se na nekoliko članova Krivičnog zakonika Crne Gore.

Vera Mićović tvrdi da su povrijedili privatnu imovinu time što su “prekopali dio parcele uz korito rječice Čestogaz“ zbog izgradnje mini hidroelektrane (mHE), a da kao vlasnica nije dala saglasnost.

Momčilo Miranović nije želio da komentariše sumnjičenja iz nove krivične prijave, niti da objašnjava zašto je, prije nekoliko dana, promijenjen izgled građevinske table na terenu gdje se grade mini hidroelektrane.

„Dok se državni organi ne izjasne o podnijetim prijavama, neću davati izjave, niti obavljati bilo kakve radove“, kazao je Miranović „Vijestima“.

Prvu krivičnu prijavu policiji Mićović je podnijela 26. jula ove godine, a pošto nije bilo povratnih informacija, prije nekoliko dana novu je podnijela kolašinskom tužilaštvu.

Dekar, kao koncesionar, i izvođač radova firma “Igma Grand” iz Andrijevice su u prvoj polovini jula ove godine počeli radove na vodozahvatu na potoku Čestogaz, radi izgradnje mHE “Crni potok”.

Vera Mićović očekuje da će nadležno tužilaštvo “pokrenuti izviđaj i utvrditi činjenično stanje na terenu, kao i pokrenuti postupak protiv navedenih lica koja mimo saglasnosti pokušavaju sebi da pribave imovinsku korist”.

“Ova pravna lica su kao investitor i izvođač povrijedili privatnu imovinu, tačnije katastarsku parcelu 2009 u KO Kraljske Bare, Opština Kolašin, koja je u mom vlasništvu, na način što su prekopali dio navedene katastarske parcele uz rječno korito potoka Čestogaz zbog izgradnje mHE “Crni potok”, a za što mu ja, kao vlasnica, nikada nijesam dala saglasnost. Investitor je, prema mojim saznanjima, povrijedio i parcele drugih vlasnika čiju saglasnost takođe nema. Takođe, planiranom izgradnjom vodozahvata na mjestu na kojem je povrijedio moju imovinu direktno ugrožava i onemogućuje mi dalji pristup imovini u tom dijelu svojine”, kazala je Vera Mićović.

Ona kaže da je, nakon što je kontaktirala s koncesionarom pitajući ga o kakvim se radovima radi i zašto se obavljaju dijelom na njenoj imovini, Miranović predložio da dovede geometre koji bi utvrdili granice katastarskih parcela u ovom zahvatu.

Naglašava da je 21. jula bila na mjestu izvođenja radova s koncesionarom i geometrom, kojeg je on angažovao, a koji je “dao informacije da moja imovina nije povrijeđena, odnosno da su granice iznad pomenutog potoka”, zbog čega je najavila provjeru.

“Svi mještani dobro poznaju svoja imanja, a posebno međe između vlasnika, koje su u našem kraju uvijek poštovane. Ovaj investor mimo volje većinskog stanovništva planira da pokupi svu vodu iz rječica Čestogaz, Ljubaštica i Crnja i stavi je u cijevi radi izgradnje mHE, kršeći pri tom meni i drugim stanovnicima osnovno ljudsko pravo na zdravu sredinu i život, uzimajući nam vodu i uništavajući kompletan biodiverzitet”, tvrdi Mićovićeva.

Mještani su “Vijestima” nedavno dostavili dvije fotografije građevinske table: jedne kako je izgledala do 24. avgusta i druge na kojoj su koncesionar ili izvođač radova, kako tvrde, “isjekli podatke o: izvođaču radova, nadzornom organu i datumu završetka radova”.

Bonus video: