pustio u rad novi skener u Kliničkom centru

Đukanović: Obaveza svake politike da vodi računa o zdravlju građana

„Imajući u vidu brz razvoj tehnologije i medicinske nauke i struke, potrebno je obezbijediti kontinuirano ulaganje da bismo mogli ispratiti ono što su izazovi novog vremena i da bi mogli graditi konkurentnost na regionalnom i širem tržištu“, naveo je predsjednik

3244 pregleda 10 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Prva obaveza svake nacionalno odgovorne politike je da vodi računa o zdravlju svojih građana, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da je potrebno obezbijediti kontinuirano ulaganje da bi se ispratili svi izazovi novog vremena.

On je danas pustio u rad Low-dose CT skener u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

„Imajući u vidu brz razvoj tehnologije i medicinske nauke i struke, potrebno je obezbijediti kontinuirano ulaganje da bismo mogli ispratiti ono što su izazovi novog vremena i da bi mogli graditi konkurentnost na regionalnom i širem tržištu“, naveo je Đukanović.

Direktor KCCG Jevto Eraković rekao je da je velika čast i zadovoljstvo KCCG što je Đukanović otvorio nove kapacitete i mogućnosti Instituta za bolesti djece.

foto: Predsjednik.me

Kako je objasnio, radi se o puštanju u pogon Ret kamere, koja se koristi za liječenje najmlađih pacijenata – prijevremeno rođene djece i sprečavanje sljepila.

„Ono što je još važnije u ovom trenutku je instaliranje novog, niskodoznog skenera za najmlađu populaciju. Sa instalacijom tog skenera u kom je participirala Evropska agencija za atomsku energiju i Ministarstvo nauke, dobili smo mogućnost da najmlađi pacijenti dobiju najkvalitetnija moguća snimanja sa najmanjom dozom zračenja“, kazao je Eraković.

On je posjetio da je, zahvaljujući inicijativi i podršci Đukanovića, prije dvije godine nabavljena i najsavremenija magnetna rezonanca za snimanje najmlađih pacijenata.

Kako je naveo Eraković, time su upotpunili dijagnostički paket za djecu i time Crna Gora i Institut za bolesti djece i KCCG mogu sa zadovoljstvom da konstatuju da imaju nešto najbolje u ovom dijelu Evrope.

"Svjedoci smo svi zajedno prethodnih ulaganja u KCCG, u Institut za bolesti djece, da ništa od toga ne bi bilo da nije to bilo praćeno edukacijom kadra u Institutu za bolesti djece i u KCCG“, naveo je Eraković.

On je napomenuo da su za postojeći aparat, niskodozni skener, njihove ekipe i doktori išli na edukaciju u Helsinki i da zahvaljujući tome sve najnovije dijagnostičke protokole koje se koriste na tom skeneru mogu da primijene.

„Želimo da poručimo svim građanima Crne Gore, naročito našim najmlađim pacijentima da moto Instituta za bolesti djece – da želimo srećnije djetinjstvo, jeste i moto naše države, krećemo zajedno u nove projekte, u nove pobjede uz što srećnije djetinjstvo naših najmlađih pacijenata“, zaključio je Eraković.

Đukanović je kazao da su uvijek posebno osjetljivi kada je u pitanju zdravlje najmlađih.

„Eraković je već govorio o kojoj je opremi riječ a ja želim samo da kažem da sam veoma zadovoljan shvativši da smo ovdje sada uspostavili izuzetno referentan dijagnostički centar i da smo danas kao zdravstveni sistem u mogućnosti da pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu djeci od svih vidova obolijevanja“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Institut za bolesti djece, nekadašnja dječja bolnica, je ustanova sa jako dobrim referancama kada je u pitanju ne samo Crna Gora, nego i region.

„I utoliko više cijenim da je uprava KCCG upravo stavila akcenat na ulaganja u taj dio KCCG i na taj način dajemo doprinos kvalitetnijem zbrinjavanju svih zdravstvenih problema sa kojima se suočava naša najmlađa populacija“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, veoma je važno održati kontinuitet ulaganja i za ono što je već uloženo, a uloženo je u najbolju magnetnu rezonancu, skener i Ret kameru koja rješava oftamološke probleme kod prijevremeno rođene djece.

„Danas sam bio u prilici da čujem da je spremna i sljedeća investicija, to je potpuna rekonstrukcija i opremanje operacionog bloka u Institutu za bolesti djece. To je nešto što će sigurno dodatno osavremeniti kapacitete Instituta i stvoriti još veću sigurnost za zdravlje najmlađe populacije“, smatra Đukanović.

On je saglasan sa Erakovića da su u svakoj djelatnosti, pa i u ovoj, ključni ljudi.

„Oprema se može nabavljati, ali ljudi moraju biti u stanju da opsluže tu opremu i da na temelju informacija koje dobiju sa opreme ljudima pruže ono što im je potrebno – kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, naveo je Đukanović.

On je rekao da ga posebno raduje što je čuo iz vrha KCCG, ali i iz Fonda za zdravstvo, da se planiraju posebna sredstva, kontinuirano, koja će zapravo predstavljati stimulans i neku vrstu obaveze svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

„Ovdje, prije svega, mislim na sistem javnog zdravlja, da se kontinuirano usavršavaju upravo zbog svijesti o tome da ćemo biti onoliko dobar zaštitnik zdravlja ljudi, i onoliko konkurentan zdravstveni sistem koliko budemo ulagali u kontinuiranu edukaciju“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je optimista.

„Zaista mislim da kroz rezultate koje postižemo, one na planu suzbijanja epidemije koronavirusa, najbolje demantujemo sve one sumnje koje nekada bile prenaglašene i u domaćoj i u dijelu međunarodne javnosti, i pokazujemo da se zdravstveni sistem razvija u korak sa ukupnim razvojem savremene i proevropske Crne Gore“, zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas