Zaposleni u Komunalnom preduzeću Pljevlja nezadovoljni uplaćenom pomoći

Za prevazilaženje teške materijalne situacije zaposlenih, na račun Sindikalne organizacije Opština je uplatila 5.000 eura, što je svega 104 eura za svakog od 48 radnika tog preduzeća

5174 pregleda 1 komentar(a)
Radnici Komunalnih usluga u štrajku od 19. avgusta, Foto: Goran Malidžan
Radnici Komunalnih usluga u štrajku od 19. avgusta, Foto: Goran Malidžan

Zapoleni u pljevaljskom preduzeću Komunalne usluge, nezadovoljni su iznosom pomoći koju im je danas uplatila Opština Pljevlja, kao osnivač tog preduzeća.

Za prevazilaženje teške materijalne situacije zaposlenih, na račun Sindikalne organizacije Opština je uplatila 5.000 eura, što je svega 104 eura za svakog od 48 radnika tog preduzeća.

„Na jučerašnjem sastanku sa predsjendikom Opštine tražili smo da svakom radniku isplati minimalno po 600 eura. On je rekao da će prvu ratu uplatiti danas a drugu između petog i 10 septembra. Sam je medijima izjavio da će pomoć uplatiti kako bi roditelji mogli djecu da opreme za školu i kupe ogrijev. Umjesto toga on nam je do po 104 eura i ljusi su ogorčeni. Niko od radnika nije htio danas da podigne taj iznos čekamo da vidimo šta će biti u ponedeljak“, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije Vukadin Šljukić.

Pomoć radnicima, kako je navedeno u rješenju o odobrenju sredstava, isplaćena je iz tekuće budžetske rezerve za prevazilaženje teške materijalne situacije nastale uslijed proglašenja epidemije korona virusa.

U obrazoženju rješenja predsjednik Opštine je naveo da se sredstva iz budžetske rezerve mogu koristiti za obezbjeđivanje uslova obavljanja i unapređenja djelatnosti zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, zaštite životne sredine, popravljanje demografske slike Opštine, kulturnih, sportskih i drugih oblasti od interesa za lokalno stanovništvo a najvie do iznosa od 5.000 eura.

Radnicima Komunalnih usluga duguje se 16 plata a poslednju su primili zaradu 3. aprila za maj prošle godine.

Od 19. avgusta su u štrajku uz poštovanje minimuma procesa rada.

Radnici taže da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama.

Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade od šesnaest koliko im se duguje.

Radnici traže i da se ispoštuje Zakon o optimizaciji radnih mjesta i da se zaposlenima koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa isplate otpremnine.

Povezani članci

28. Avgust 2020.

Opština plaća dio zarada komunalcima

Bonus video: