organizovana nova okupljanja

Protesti u više gradova, Nikšićani pozvani da se ne okupljaju za vikend

Jedan od učesnika protesta u Nikšiću kazao je da se građani na ovakav način neće okupljati naredne dvije noći da se ispoštuje predizborna tišina i pozvao prisutne da to ispoštuju

18386 pregleda 199 reakcija 27 komentar(a)
Sa protesta u Nikšiću, Foto: Željko Vuksanović
Sa protesta u Nikšiću, Foto: Željko Vuksanović

Večeras su u više gradova održani protesti građana zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Građani su okupili i večeras na nikšićkom Trgu Šaka Petrovića oko 19 sati, odakle su krenuli u šetnju ulicama kojima su ranije išle litije. Građani su nosili ikone, crkvene barjake, trobojne i crvene crnogorske zastave. Skandirali su "Ne damo svetinje", ali i protiv predsjednika Mila Đukanovića. Na Trgu slobode poslije molitve Oče naš priređena je bakljada.

Sa protesta u Nikšiću
Sa protesta u Nikšićufoto: Željko Vuksanović

Skup je završen gdje je i počeo uz vatromet, a jedan od učesnika protesta Sergej Rojević kazao je da se građani na ovakav način neće okupljati naredne dvije noći da se ispoštuje predizborna tišina i pozvao prisutne da to ispoštuju.

Policija je regulisala saobraćaj u ulicama kojima su se kretali građani.

U Baru je organizovana protestna kolona automobila, takozvana auto-litija, na kojoj su se okupili građani koji protestuju zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Ranije danas, u Baru je trebalo da bude organizovana "litija barkama", ali je policija sa više plovila zaustavila nedozvoljeno okupljanje.

Policija zabranila nedozvoljeno okupljanje
Policija zabranila nedozvoljeno okupljanjefoto: Čitalac Vijesti

Protestna šetnja je večeras organizovana na Žabljaku.

 

Građani Bijelog Polja i večeras su učestvovali u protestnoj litiji od velikog platoa u Nikoljcu do crkve svetih Apostola Petra i Pavla. Učesnike protesta u porti crkve dočekali su sveštenici. Jerej Milosav Jovanović pročitao je poslanicu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kojom poziva vjernike na mir, ljubav i odgovornost prema sebi i prema svetinjama na predstojećim parlamentarnim izborima.

Sa protesta u Bijelom Polju
Sa protesta u Bijelom Poljufoto: Jadranka Ćetković

Jovanović je pozvao vjernike da prije glasanja u nedjelju dođu na svete liturgije u svojim hramovima, da se pričeste, pa da onda krenu na glasanje.

Sa protesta u Bijelom Polju
Sa protesta u Bijelom Poljufoto: Jadranka Ćetković

Građani su večeras protestovali i u Pljevljima, gdje je razvijena velika trobojka.

 

Prema aktuelnim mjerama, usvojenim u cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori, javna okupljanja se ograničavaju na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

Preporučujemo za Vas