Odžić: Vratićemo Budvi status metropole

Odžić je ocijenio da je cilj da se definiše odnos i prevashodno dug prema firmi WTE
137 pregleda 2 komentar(a)
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović
Petar Odžić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.01.2018. 20:02h

Nadamo se da je period teškog finansijskog stanja i nelikvidnosti iza nas i da ćemo, uz dodatni napor i domaćinski pristup prema javnom dobru, obezbijediti da Opština Budva dođe ponovo na nivo metropole turizma koji joj po svemu i pripada, kazao je sekretar za finansije Petar Odžić (SDP).

On ističe da je uvjeren da će i najveći problem za tekuću likvidnost budžeta - odnos sa njemačkom kompanijom WTE koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda, biti riješen.

“Tokom minule godine ostvareni prihodi iznose 33.324.972,46, četiri miliona eura više nego u 2016. godini, što je više nego zadovoljavajuće. Naplaćeno je oko 17 miliona eura na ime poreza, što govori da su građani prepoznali domaćinski odnos uprave prema javnim finansijama i uvidjeli da je najveći patriotizam zapravo plaćanje dažbina od kojih živi grad“.

Odžić je istakao da je ostvarenje budžeta u 2017. bilo 97,5 odsto, što potvrđuje da su realno i oprezno planirani, uz vođenje računa o smanjenju tekuće potrošnje.

“Godina konsolidacije koja je svakako bila 2017, daje nam za pravo da se nadamo da će godine pred nama biti godine razvoja grada i unapređenja infrastrukture. U prilog tome govori i iznos od 16,5 miliona u kapitalnom budžetu za ovu godinu, gdje će se prevashodno akcenat staviti na višegodišnje infrastrukturne probleme koji su remetili normalno funkcionisanje, kako u toku sezone tako i u zimskom periodu“.

Odžić je ocijenio da je cilj da se ove godine definiše odnos sa njemačkom firmom WTE i prevashodno utvrdi koliko vrijede izvedeni radovi, odnosno koliki je dug Opštine.

Potom bi, pojasnio je, trebalo napraviti plan otplate, bez ugrožavanja likvidnost i funkcionisanja uprave.

“Budžetom za 2018, pokušali smo da u domenu zakonskih okvira zadovoljimo sve potrošačke jedinice i korisnike budžeta, kao i da zadovoljimo sfere koje nisu u izvornoj nadležnosti Opštine. Prošlogodišnja rekordna naplata boravišne takse govori da je turistička sezona bila na zadovoljavajućem nivou, ali da se i dalje mora raditi na unapređenju uslova za bavljenje turizmom, kao i na razvoju preduzetništva u cjelini“.

Bonus video: