MFRR: Istražiti portal Udar, novinari mete kleveta i zastrašivanja

MFRR apeluje na Vladu Crne Gore da podrži slobodu medija i dozvoli novinarima da rade svoj posao bez straha od napada i prijetnji

6275 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Partneri mehanizma brzog reagovanja za slobodu medija (MFRR), novinari i organizacije koje se zalažu za medijske slobode izrazili su zabrinutost zbog kleveta na račun novinara u Crnoj Gori na internetu.

Posebno su problematizovali kampanju zastrašivanja dvojice novinara Vijesti - Siniše Lukovića i Vuka Lajovića, te Dražena Živkovića, urednika portala Borba.

"Sredinom avgusta, onlajn platforma Udar objavila je spisak osoba koje su nazvali 'saradnicima srpskih tajnih službi', u kojem su imenovana trojica novinara: Siniša Luković i Vuk Lajović iz dnevnog lista Vijesti, i Dražen Živković sa sajta Borba.me. Ovo je jasan pokušaj da se ovi novinari targetiraju i da se utiče na njihovo izvještavanje o korupciji i zloupotrebi moći. Udar krije autore i izvore svojih informacija i ne pruža nijedan nezavisno provjerljiv dokaz za tvrdnje navedene u objavljenom spisku. Bez potrebnih dokaza, svrstavanje Lukovića, Lajovića i Živkovića se jedino može smatrati pokušajem ograničavanja njihovog rada i odvraćanja drugih od nastavljanja sa poslom", objavio je MFRR.

MFRR i partneri su pozvali vlasti u Crnoj Gori da istraže sajt Udar, kao i da se imena novinara hitno uklone sa pomenutog spiska. Vlasti, kako se ističe, bi takođe trebalo da pokrenu istragu o aktivnostima Udara, kako bi se osiguralo njihovo poštovanje zakona o transparentnosti medija.

"Kako se zemlja približava parlamentarnim izborima 30. avgusta, neophodno je omogućiti novinarima da rade slobodno i nezavisno. Iz ovog razloga, MFRR apeluje na Vladu Crne Gore da podrži slobodu medija i dozvoli novinarima da rade svoj posao bez straha od napada i prijetnji", zaključuje se u saopštenju koje su potpisali:

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)

Reporters Without Borders (RSF)

South East Europe Media Organisation (SEEMO)

Bonus video: