Pokrenuto 16 zahtjeva za traženje nestalih osoba u prošloj godini

Iz CKCG kazali su da se Međunarodni dan nestalih obilježava 30. avgusta, sa ciljem da se podsjeti na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali

1924 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je, zajedno sa Međunarodnim komitetom te organizacije, u prethodnoj godini pokrenuo 16 zahtjeva za traženje nestalih osoba, razmijenio četiri porodične poruke i omogućio više od 750 telefonskih poziva u cilju uspostavljanja porodičnih veza.

Iz CKCG kazali su da se Međunarodni dan nestalih obilježava 30. avgusta, sa ciljem da se podsjeti na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

“Svake godine hiljade ljudi na svijetu bude prijavljeno kao nestalo usljed ratnih sukoba, nasilja, migracija i prirodnih katastrofa. Međutim, ove brojke ne govore o stvarnim posljedicama i ljudima na koje ove situacije utiču”, navodi se u saopštenju.

Iz te organizacije naveli su da se u pozadini svakog slučaja nestale osobe nalaze članovi porodice, ali i cijele zajednice koje pate zbog neizvjesnosti.

Kako su kazali, nestanak člana porodice ostavlja velike posljedice na ostatak porodice - kako psihološke, tako socio-ekonomske, ali i pravne.

“Stoga je rješavanje sudbine nestalih lica, kao i preveniranje razdvajanja porodica, podjednako važan sastavni dio humanitarnog rada, kao i obezbjeđivanje humanitarne pomoći, smještaja i medicinske njege, jer pravo porodice na jedinstvo predstavlja ljudsko pravo”, smatraju u CKCG.

Prema njihovim riječima, koliko je pitanje nestalih i razdvojenih osoba značajno, govori i činjenica da su na 33. međunarodnoj konferenciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, države potpisnice Ženevskih konvencija, jednoglasno podržale Rezoluciju za uspostavljanje porodičnih veza uz poštovanje privatnosti i zaštite ličnih podataka tih osoba.

“A isto tako usvojile i Ujedinjene nacije rezoluciju 2474 u okviru Savjeta bezbjednosti kojom se pitanje nestalih lica uključuje u agendu zaštite civilnog stanovništva. CKCG pozdravlja usvajanje obje rezolucije i obavezuje se da će kroz svoj mandat i ulogu pružiti podršku kako korisnicima, tako i državama u rješavanju pitanja nestalih lica i prevencije razdvajanja porodica”, kazali su iz CKCG.

Oni su rekli da je u prvoj polovini ove godine, Međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca prijavljeno 7,3 hiljade nestalih osoba, od čega značajan procenat čine maloljetnici.

“CKCG je, zajedno sa Međunarodnim komitetom, u prethodnoj godini pokrenuo 16 zahtjeva za traženje, razmijenio četiri porodične poruke, omogućio više od 750 telefonskih poziva u cilju uspostavljanja porodičnih veza”, navodi se u saopštenju.

Iz CKCG su naveli da se, osim aktivnosti na traženju nestalih osoba, pruža psiho-socijalna podrška porodicama nestalih, ali i edukacija u cilju prevencije razdvajanja porodica, u saradnji sa relevantnim državnim institucijama.

“Pored toga, CKCG, kao član Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, u neposrednoj saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, aktivno radi na pružanju podrške porodicama nestalih lica u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, a ujedno ostvaruje saradnju i na regionalnom nivou kako bi porodice dobile odgovore o sudbini njihovih članova porodica”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: