Mugoša: Imamo visok nivo lokalne transmisije; Radojević: Nema inficirane djece

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti.

95710 pregleda 376 reakcija 61 komentar(a)
Mugoša i Radojević, Foto: PR Centar
Mugoša i Radojević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 31.08.2020. 17:31h

Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje saopštio je danas na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) da je registrovano 45 novopozitivnih slučajeva koronavirusa i da su potvrđena dva smrtna ishoda.

On je rekao da su laboratorije IJZ uradile 464 analize na koronavirus.

Mugoša
Mugošafoto: PR Centar

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević je rekao da je na bolničkom liječenju u Crnoj Gori 109 pacijenata.

"Sedam je na mehaničkoj ventilaciji, jedan na respiratoru ostali na neinvazivnoj potpori disanja. Broj pozitivnih zdravstvenih radnika je 66, a u samoizolaciji 20. Broj hospitalizovanih u odnosu na presjek prošle nedjelje je sličan i možemo reći da smo na platou epidemiološke krive i nadamo se da će relativno skoro uslijediti taj pad koji zavisi od našeg ponašanja i poštovanja mjera'', rekao je Radojević.

Mugoša je na pitanje zašto nemamo plan i preporuke za početak školske godine kazao da je IJZ predložio način za sprovođenje plana.

"Očekujemo da Ministasrtvo prosvjete sagleda plan i sa institucjama usaglase i daju konačnu verziju plana. Imamo visok nivo lokalne transmisije i opravdano je bilo naše predlaganje i prihvatanje odlaganja školske godine za 1. oktobar", rekao je on.

''Nadamo se da će naše molbe uroditi plodom i da će većina stanovništva poštovati mjere. Ako pogledamo ponašanja u zadnjih 10, 20 dana i kako se nastavlja sa velikim okupljanjem ljudi, nedržanjem distance, nenošenjem maske za očekivati je da dođe do porasta broja inficiranih. Odlaganje škole je bio jedan sasvim razuman potez, a u međuvremenu se stiču uslovi da se razviju sve preporuke za odvijanje nastave od 1. oktobra naravno pod uslovom da vodimo računa o našem ponašanju kako bi smanjili lokalnu transmisiju i sačuvali sebe i spriječili prenos infekcije. Posebno imajući u vidu gdje nam dolaze hladniji dani gdje će se javiti i druge respiratorne infekcije, sve će usložnjavati situaciju u kojoj se nalazimo. Priprema mora biti dobra. Mi smo preporučili i ostaje da se ministarstvo izjasni'', rekao je on.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević je rekao da nema djece u bolnicama koja su inficirana koronavirusom.

On je kazao da je smrtnost ljudi koji dođu na respirator veoma visoka, oko 80 odsto.

Mugoša je rekao da su dali preporuke i za početak rada univerziteta.

On je kazao da su se danas bavili otvaranjem granica sa Srbijom i dodao da će ovih dana izaći sa stavom.

"Vodićemo računa da sagledamo sve elemente koje mogu uticati na prenos infekcije, i da sačuvamo i goste i domicilno stanovništvo", rekao je Mugoša.

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti.

Bonus video: