Granicu prelaze samo odabrani

NKT propisao da stanovnici zemalja sa žute liste mogu da dođu i sa negativnim rezultatom Elisa IgM testa na koronavirus, sanitarna inspekcija pojedinim putnicima na taj način ipak ne dozvoljava ulazak u Crnu Goru

23140 pregleda 130 reakcija 12 komentar(a)
Pojedini putnici iz Srbije vraćeni sa granica, uz obrazloženje da nemaju adekvatan test (ilustracija), Foto: Jelena Jovanović
Pojedini putnici iz Srbije vraćeni sa granica, uz obrazloženje da nemaju adekvatan test (ilustracija), Foto: Jelena Jovanović

Uprkos tome što je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti propisalo da stanovnici zemalja sa žute liste mogu da dođu i sa negativnim rezultatom Elisa IgM testa na koronavirus, sanitarna inspekcija pojedinim putnicima na ovaj način ne dozvoljava ulazak u Crnu Goru.

Prema mjerama, u Crnu Goru se iz zemalja sa žute liste (Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija i Srbija) može ući sa negativnim PCR testom starim do 72 sata ili pozitivnim rezultatom antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijenim Elisa serološkim testom, koji pokazuje da su preležali infekciju.

“Izuzetno, ulazak u Crnu Goru dozvoljen je i uz negativan rezultat Elisa IgM testa ili negativan ECLIA test, a koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata, u skladu sa odlukom nadležnog organa ako lice u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država izvan prethodne ‘zelene liste’ i ove, ‘žute liste’”, piše na sajtu Vlade.

Pojedini putnici iz Srbije žalili su se da su vraćeni sa granice, iako, kako tvrde, ispunjavaju uslove iz mjera NKT, objavljenih na sajtu crnogorske Vlade. Njima je inspekcija, navodno, kazala da im je potreban negativan PCR test ili pozitivan Elisa IgM test za ulazak i boravak u Crnoj Gori.

Iz NKT ni nakon sedam dana “Vijestima” nisu odgovorili da li se sporna mjera odnosi na sve zemlje sa žute liste i, ako se ne odnosi na Srbiju, zašto to nije jasno naznačeno.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče su registrovale 45 novih slučajeva kovida-19, među 464 analiziranih uzoraka. Iz Podgorice je 28 novopozitivnih, Nikšića šest, Bijelog Polja četiri, Rožaja tri, dok je po jedan novoinficirani iz Plava, Berana, Ulcinja i Tivta.

“Od posljednjeg presjeka potvrđena su dva smrtna ishoda kod na kovid-19 pozitivnih pacijenata liječenih u Opštoj bolnici Berane. Preminuli su bili iz Plava i Bijelog Polja, a rođeni su 1941. i 1946. godine. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovid infekcijom od početka juna je 91, a od početka godine 100”, saopšteno je iz IJZ. Od virusa se juče oporavilo 58 pacijenata, pa ukupan broj aktivnih slučajeva iznosi 714.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC), Nemanja Radojević, kazao je da je na bolničkom liječenju 109 pacijenata, od kojih je sedam na mehaničkoj ventilaciji.

Prema riječima direktora IJZ Bobana Mugoše, može se očekivati da dođe do porasta broja inficiranih ako se pogleda ponašanje u posljednjih 10 do 20 dana i nepoštovanje mjera NKT.

Na pitanje zašto posljednjeg dana avgusta Crna Gora jedina u regionu nema plan i preporuke za početak školske godine, Mugoša je kazao da su prije 10 dana Ministarstvu prosvjete predložili način sprovođenja nastave.

“Očekujemo da Ministarstvo sagleda plan i sa svojim institucijama usaglase i daju konačnu verziju”, poručio je Mugoša.

On je kazao da je, imajući u vidu visok nivo transmisije virusa, svakako bilo prihvatljivo da se školska godina odgodi.

Mugoša je rekao i da su se juče bavili otvaranjem granica sa Srbijom i da će ovih dana izaći sa stavom. Vodiće se, tvrdi, računa o sagledavanju svih elemenata koji mogu da utiču na prenos infekcije i kako da se sačuvaju i gosti i domaće stanovništvo.

Bonus video: