LGBT Forum Progres: Smjenjivost vlasti može biti značajna prilika za promjenu određenih negativnih pristupa

"Crnogorska LGBTIQ zajednica, iako zajednica koja djeli određene sličnosti, takođe je različita po mnogim pitanjima i razumljivo je da određeni pripadnici zajednice promjenu vlasti posmatraju kroz prizmu straha od promjene u kontekstu poštovanja ljudskih prava LGBTIQ osoba"

8610 pregleda 3 komentar(a)
LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres

Kao svjedoci nove političke realnosti proizvedene posljednjim parlamentarnim izborima, cijenimo da je važno da istaknemo značaj održanja društvene kohezije, prihvatanja međusobnih razlika i poštovanja drugoga, bez obzira na ideološke razlike koje prirodno, među svima nama postoje, saopšteno je danas iz LGBT Foruma Progres.

"Iako je strah od promjena razumljiv, pogotovo kod manjinskih zajednica i marginalizovanih grupa, smjenjivost vlasti ostaje jedan od principa demokratije i, kao takav, može biti značajna prilika za promjenu određenih negativnih pristupa i principa vođenja države i unaprjeđenja društva u cjelosti. Crnogorska LGBTIQ zajednica, iako zajednica koja djeli određene sličnosti, takođe je različita po mnogim pitanjima i razumljivo je da određeni pripadnici zajednice promjenu vlasti posmatraju kroz prizmu straha od promjene u kontekstu poštovanja ljudskih prava LGBTIQ osoba", ističe se u saopštenju koje potpisuje Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora (UO) LGBT Foruma Progres.

U saopštenju se dodaje da je značajno podsjetiti javnost da je dio zajednice koji je izašao na proteste 2016. godine, litije, kao i brojna druga građanska okupljanja, iskazujući solidarnost sa značajnim dijelom javnosti, naišao na prihvatanje od strane okupljenih i time je značajno poraslo i prihvatanje LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.

"Crnogorsku LGBTIQ zajednicu, kao i sve druge građane ove zemlje, odlikuju različitost u ekonomskom statusu, religijskim uvjerenjima i mnogim stavovima. Ali, ove različitosti moraju se posmatrati kao vrijednost i snaga jednog društva i ne smiju biti razlog za mržnju i dodatne podjele u ovako zahtjevnim društvenim vremenima. Konačno i posebno značajno je istaći da ohrabruju poruke novih političkih lidera, kojima se, iako eksplicitno ne pominjući LGBTIQ zajednicu, pružaju ruke svim manjinskim narodima i zajednicama da aktivno učestvuju u javnom i političkom životu i procesima odlučivanja", piše u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Oni su poručili da cijene da je u ovom trenutku neophodno poslušati savjete političkih lidera u smislu ostanka kući i izostanaka javnih iskazivanja slavlja, jer je, kako navode, važno ne stvarati dodatne podjele.

"Na samom kraju, LGBTIQ zajednica i organizacije ostaće posvećene unaprjeđenju koncepta ljudskih prava svih građana i građanki Crne Gore, duboko vjerujući i iskazujući nadu da će nova politička vlast biti otvorena ka svim građanima/kama ove zemlje, uključujući i samu LGBTIQ zajednicu", zaključuje se u saopštenju.