"Staćemo u odbranu svega onoga što je sveto sugrađanima islamske vjeroispovijesti"

"Naše komšije i prijatelji druge vjere izloženi su napadu instruiranih ekstremista, čiji je jedini cilj destabilizacija Crne Gore i rušenje međuvjerskog sklada u njoj", kazao je u saopštenju predsjednik Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore Ivan Bulatović

4725 pregleda 6 komentar(a)
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Iz Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore poručili su sugrađanima islamske vjeroispovijesti da će svaki član tog Bratstva stati u odbranu onoga što je njima sveto.

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima jutros su osvanule sa polomljenim staklima na ulaznim vratima, a pljevaljski imam Samir Kadribašić na svom fejsbuk profili objavio je fotografije koje tome svjedoče, uz poruku da se "ovome ludilu mora stati u kraj".

"U danima kada su pravoslavni vjernici odbranili svoje pravo na slobodu vjeroispovijesti i očuvali svoje svetinje od onih koji su htjeli, mimo svakog građanskog prava i ljudske pravde, da ih prigrabe, sa negodovanjem primamo vijesti o incidentima upravljenim protiv Islamske vjerske zajdenice i naših sugrađana islamske vjeroispovijesti. Naše komšije i prijatelji druge vjere izloženi su napadu instruiranih ekstremista, čiji je jedini cilj destabilizacija Crne Gore i rušenje međuvjerskog sklada u njoj", kazao je u saopštenju predsjednik Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore Ivan Bulatović.

On je dodao da, u ime tog Bratstva, svjedoči da niko, ko sebe naziva pravoslavnim hrišćaninom, ne smije i ne može ni učestovati niti odobriti takvo destruktivno ponašanje.

"S tim u vezi, podsjetićemo da na litijama koje je organizovala naša Crkva u odbranu svojih svetinja, a na kojima je učestovalo desetine hiljada pravoslavnih vjernika i ostalih građana koji su njihovu borbu za slobodu vjeroispovjesti podržali, a među kojima su bili i naši sugrađani muslimani, nije bilo niti jednog incidenta ili bilo kakvog govora mržnje. Narod vaspitan na takvoj etičkoj osnovi neće dirati u ono što je za druge svetinja. Ovakvo ponašanje pokazuje rukopis onih pojedinaca kojima je smetala pružena ruka pomirenja u Crnoj Gori, koja je tekovina svetih litija naše Crkve. Stoga naglašavamo da uspješno okončana naša borba za odbranu svetinja ne znači očuvanje slobode samo za pravoslavne vjernike, već je to sloboda za sve nas. Sloboda je istinska samo onda kada je pripada svakom članu zajednice, a ne isključivo pojedincima ili određenoj grupaciji. Ovom prilikom poručujemo našim sugrađanima islamske vjeroispoijesti da se pravoslavna omladina Crne Gore solidariše sa njima i stoji uz njih protiv svih onih koji pokušavaju da naruše međuvjerski sklad u Crnoj Gori. Svaki član našeg bratstva će stati u odbranu onoga što je vama sveto, znajući da ćemo samo tako biti dostojni da sagradimo u Crnoj Gori društvo u kojem će svima biti dobro",poručio je Bulatović.

Bonus video: