Škole u regionu rade, Crna Gora još bez preporuka

Registrovana 102 slučaja kovida, preminule dvije osobe

18598 pregleda 145 reakcija 8 komentar(a)
U Ministarstvu prosvjete tvrde da je plan za početak nastave u završnoj fazi, Foto: Shutterstock
U Ministarstvu prosvjete tvrde da je plan za početak nastave u završnoj fazi, Foto: Shutterstock

Dok su učenici u zemljama regiona, ali i širom Evrope, već u školskim klupama, Crna Gora još nema ni finalizovane preporuke za početak nastave, koji je najavljen za 1. oktobar.

Iz Ministarstva prosvjete nisu “Vijestima” odgovorili kada će plan za nastavu da bude usaglašen i finalizovan i šta je urađeno u proteklih 10 dana po ovom pitanju. Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša u ponedjeljak je kazao da je ta ustanova prije 10 dana predložila način za sprovođenje plana i preporuka za početak školske godine i da očekuju da Ministarstvo prosvjete s nadležnim institucijama da konačnu verziju.

“Ne znamo na koju odgovornost mislite, ako je davno dogovoreno sa zdravstvenim ustanovama da škola počinje prvog oktobra”, odgovorili su iz resora Damira Šehovića na pitanje da li osjećaju odgovornost jer 1. septembra nemamo ni završene preporuke, dok u gotovo svim zemljama regiona već počinju s nastavom.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da izlazak s planom, koji je u završnoj fazi, dan ili dva ranije ne bi promijenio činjenicu da škola počinje u oktobru, kao ni činjenicu da će građani imati mjesec dana da se upoznaju sa svim detaljima ovim povodom.

Roditelji učenika ovih dana su u problemu jer im poslodavci ne omogućavaju da koriste plaćeno odsustvo zbog čuvanja djeteta do 11 godina i to zato što Vlada nije objavila ovu mjeru u Službenom listu.

Iz NKT-a juče su uputili “Vijesti” na Ministarstvo ekonomije, a iz tog resora kazali su da pravo na subvenciju ostaje, te da se poslodavcima isplaćuje do 50 odsto zarade za zaposlenog. Međutim, poslodavci ne mogu da im omoguće to pravo za septembar, jer ne postoji pravni osnov.

“Vijestima” su se juče obratili i pojedini roditelji djece sa smetnjama u razvoju, kojima je takođe onemogućeno da koriste plaćeno odsustvo u septembru, iz istog razloga.

Od kovida-19 preminule su još dvije osobe, registrovana su još 102 slučaja infekcije, a na bolničkom liječenju bilo je 105 pacijenata.

Iz IJZ saopšteno je da je analizirano 646 uzoraka i da je 40 pozitivnih iz Podgorice, 20 iz Rožaja, 14 iz Berana, devet iz Bijelog Polja i pet iz Nikšića. Po četiri novopozitivna su iz Plava i Budve, tri sa Cetinja, dva iz Pljevalja i jedan iz Kotora.

Zdravstvene ustanove prekjuče popodne do juče u isto vrijeme IJZ prijavile su dva smrtna ishoda. Preminula su dva pacijenta rođena 1936. i 1969. godine iz Bijelog Polja i Berana, a koji su liječeni u Opštoj bolnici Berane i Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

“Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s kovid-19 infekcijom od početka juna je 95, a od početka godine 104”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak kod 46 pacijenta, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva novog koronavirusa 811.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije ovim virusom je 5.019.

Iz beranske bolnice juče je saopšteno da se u toj ustanovi liječi 25 pacijenata, od kojih šest ima tešku kliničku sliku, a tri su na neinvazivnoj ventilaciji.

U beranskoj bolnici šest pacijenata s teškom slikom
U beranskoj bolnici šest pacijenata s teškom slikom foto: Rabrenović

U KCCG se liječi 17 pacijenata s potvrđenim prisustvom virusa kovid-19, a iz te ustanove saopštili su da je četvoro životno ugroženo i priključeno na neinvazivnu ventilaciju.

Nabavljeni testovi vrijedni 24.000 eura

IJZ je u ponedjeljak objavio pregovarački postupak za nabavku laboratorijske opreme za povećanje dijagnostičkih kapaciteta i automatizacije procesa rada zbog aktuelne epidemiološke situacije... Tražena je oprema vrijedna 80.400 eura.

Krajem prošlog mjeseca završena je procedura nabavke reagenasa i potrošnog materijala neophodnih za analizu uzoraka na novi koronavirus. IJZ je tražio testove za dijagnostiku novog koronavirusa, ekstrakcione kitove i potrošni laboratorijski materijal, kao i laboratorijsku plastiku. Nabavka je koštala oko 60.000 eura, a već su potpisani i ugovori s dobavljačima. Tako je s kompanijom Farmabal potpisan ugovor o nabavci 20 pakovanja sa po 96 testova, koji koštaju 24.000 eura.

Bonus video: