Građanska alijansa: Nema demokratije bez slobode medija

Koordinatorka medijskog programa Građanske alijanse, Kristina Ćetković, kazala je da još jedan Dan novinara zaposleni u medijima i saradnici dočekuju u strijepnji po sopstvenu sigurnost, imovinu i u krajnjem - živote
69 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 23.01.2018. 11:41h

Iskrene i prave demokratije u jednoj državi ne može biti sve dok vlast na bilo koji način pokušava da kontroliše slobodu medija, poručeno je iz Građanske alijanse.

Koordinatorka medijskog programa, Kristina Ćetković, kazala je da još jedan Dan novinara zaposleni u medijima i saradnici dočekuju u strijepnji po sopstvenu sigurnost, imovinu i u krajnjem živote.

„Ako tome dodate tomove ispisane povodom pritisaka na uređivačku politiku Javnog servisa, brutalno kršenje standarda na koje ćute nadležni, pogotovo Agencije za elektronske medije (AEM) dobijamo sivu razglednicu stanja u esnafu koji bi trebao da daje ključni okvir za portret demokratije u Crnoj Gori“, kazala je Ćetković.

U godini koja je, kako je rekla, do srži ogolila potrebu vlasti da „dovode u red“ sve medije koji odbijaju da budu partijsko glasilo, jasno je da je sve prepušteno etici pojedinaca koji treba da se časno odupru pritiscima zvaničnika.

Ćetković je naglasila da iskrene i prave demokratije u jednoj zemlji ne može biti sve dok vlast na bilo koji način pokušava da kontroliše slobodu medija.

„Stoga Dan novinara čestitamo onima koji se još časno bave pozivom koji su izabrali kao svoj životni, a političarima poručujemo da je vrijeme da prihvate odgovornost koju njihov poziv nosi i nauče da se nose sa pravom javnosti da zna“, rekla je Ćetković.

To nasvetije pravilo demokratije, kako je navela, ne interesuje one koje svoje karijere zasnivaju na udvaranju toj istoj javnosti.

„Srećan Dan novinara koji svetu dužnost održavanja luče demokratije moraju da mijenjaju za održavanje gole egzistencije i osnovnih ljudskih prava“, poručila je Ćetković.

Bonus video: