Danas je dan novinara: RTCG pokazatelj slobode medija

“Teško je govoriti o slobodi medija i govora, o profesionalnom novinarstvu, u zemlji koja nije dosegla elementarne demokratske standarde, koja nikada na izborima nije uspjela da promijeni vlast i u kojoj je sve kontrolisano, pa i najveći broj medija i novinara"
256 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Mirković, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Mirković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.01.2018. 18:57h

Pritisci na medije, udari na slobodu govora, ugrožena bezbjednost novinara, ekspanzija “lažnih vijesti”, problemi su koji i dalje prate novinare.

Oni danas obilježavaju Dan novinara Crne Gore. Gotovo 150 godina od štampanja prvog izdanja lista “Crnogorac” (23. januara 1871), medijska zajednica smatra da Crna Gora nije dostigla nivo profesionalnosti medija svojstven demokratskom društvu.

Crna Gora juče je u Ženevi, tokom predstavljanja Izvještaja o stanju ljudskih prava, dobila i oko 180 preporuka država članica UN-a za dalju afirmaciju ljudskih prava i sloboda, a među njima je i da se osigura nezavisnost Javnog servisa.

“Teško je govoriti o slobodi medija i govora, o profesionalnom novinarstvu, u zemlji koja nije dosegla elementarne demokratske standarde, koja nikada na izborima nije uspjela da promijeni vlast i u kojoj je sve kontrolisano, pa i najveći broj medija i novinara”, kazala je “Vijestima” dugogodišnja novinarka Monitora i direktorica crnogorskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN CG) Milka Tadić-Mijović.

Ona smatra da u Crnoj Gori mete napada nijesu više samo nezavisni mediji, već i Javni servis - Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

Sagovornica navodi da su “podanički mediji” jedan od stubova vlasti, zbog čega je udar na transformaciju RTCG očekivan.

RTCG se prošle godine, nakon što je Savjet tog medija promijenio upravljačku strukturu, otrgnuo od kontrole vladajuće partije. Međutim, vladajuća koalicija preko većine u Skupštini smjenjuje članove Savjeta RTCG, kako bi povratila kontrolu nad Javnim servisom.

Urednik Prvog programa u TVCG Aleksandar Mirković upravo zbog dešavanja oko Javnog servisa smatra da je stanje u crnogorskom novinarstvu gore nego prije godinu dana.

„Dovoljno je samo pomenuti dešavanja vezana za Javni servis i pokušaje da nas po svaku cijenu vrate unazad. Od profesionalnog i nezavisnog Javnog servisa donekle zavisi i napredak cijelog društva.

Mislim da su i oni koji nas kritikuju svjesni da je prošlo vrijeme naručenih tema i pridržavanja mikrofona, te da i ukupna javnost sve više razlikuje novinarstvo od propagande“, kazao je Mirković.

Tvrdi da su upravo zbog te razlike između novinarstva i propagande novinari podijeljeni, jer, kako kaže, jedni pokušavaju da rade u interesu javnosti, dok drugi rade za neke druge interese.

Dan novinara čestitali su ombudsman Šućko Baković, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik Skupštine Ivan Brajović. Evropska komisija u Izvještaju o napretku očekuje utvrđivanje odgovornosti za napade na novinare, jačanje samoregulacije, trensparentno oglašavanje države u medijima. Najavljena je i veća pažnja u održavanju nezavisnog Javnog servisa.

Marković: Internet doveo do kvazi novinarstva

Zamjenik glavnog urednika Dana i predsjednik Komisije za istragu napada na novinare Nikola Marković kazao je da su nebezbjednost novinara i zakonska (ne)kontrola društvenih mreža i portala glavni problem crnogorskog novinarstva:

“Novinarima je teško da rade u atmosferi kada nemamo riješene napade na novinare i medije, a država se ne trudi da poboljša uslove rada. Sa druge strane društvene mreže dovele su da se svako bavi 'kvazi-novinarstvom'. Svako može osnovati internet portal, jer zakonom nemamo uređeno kako se osnivaju portali ili kako da se na njima izvještava.”

Nagrađene novinarke “Vijesti” - Gudović, Ćetković i Mandić

Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) podijeliće danas nagrade novinarima, za koje žiri smatra da su bili najbolji. Među nagrađenima su tri novinarke “Vijesti”.

Prvu godišnju nagradu UNCG ravnopravno su podijelile urednica i novinarka „Vijesti“ Ivana Gudović i Jadranka Ćetković, dok je DCG za najbolju reportažu nagradio novinarku “Vijesti” Svetlanu Mandić.

"Bila sam zatečena nagradom jer nijesam član Društva crnogorskih novinara. Tim prije mi je ova nagrada draža. Ovo nije nagrada meni nego junacima mojih reportaža, svim tim ljudima zbog kojih, makar se nadam, te reportaže imaju dušu", kazala je Mandić.

Drugu godišnju nagradu UNCG dobio je novinar “Dana” Vladimir Otašević, dok treće mjesto dijele novinar FOS-a Danilo Ajković i IN4S-a Gojko Raičević.

Nagradu za životno djelo UNCG dobio je penzionisani novinar „Pobjede“ Čedomir Radusinović. Nagradu za najboljeg mladog novinara dobila je novinarka portala “Sedmica” Danica Korać.

Društvu crnogorskih novinara je nagradu za životno djelo dalo Marku Špadijeru, dok su godišnju nagradu podijelile novinarka TVCG Aleksandra Pavićević i novinarka RCG Anka Perović. Za najbolje mlade novinare nagrađene su Ana Tomović i Sonja Ičević.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija. Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: