od 15. septembra do 15. oktobra

Poziv za prijavu poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem

5191 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Javni poziv za učešće poslodavaca u Programu stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem objavljen je danas, a prijave se podnose od 15. septembra do 15. oktobra.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da se za učešće u Programu, koji se realizuje devetu godinu zaredom, mogu prijaviti poslodavci iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost u Crnoj Gori.

“Prijave za poslodavce iz privatnog sektora podnose se područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje (birou rada/kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave). Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave”, navodi se u saopštenju.

Uputstvo za podnošenje prijave za sve poslodavce preko eUprave se nalazi na portalu www.euprava.me.

“Korisnici Programa dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koje nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

“Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija.

Program, kako su kazali iz Ministarstva, treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

“Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi”, dodaje se u saopštenju.

Javni poziv objavljen je na sajtovima Ministarstva prosvjete, Zavoda za zapošljavanje i Uprave za kadrove.