Da opasan otpad postane neopasan

Nikšićki ekolozi su u toku dosadašnjih aktivnosti posjetili državne i lokalne institucije kako bi se informisali o upotrebi pesticida u opštini Nikšić

3824 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićki ekolozi su u toku dosadašnjih aktivnosti posjetili državne i lokalne institucije, Foto: DMEN
Nikšićki ekolozi su u toku dosadašnjih aktivnosti posjetili državne i lokalne institucije, Foto: DMEN

Sa ciljem da se smanje negativne posljedice upotrebem pesticida u poljoprivredi Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizuje projekat „Da opasan otpad postane neopasan“.

„Poljoprivredni proizvođači najčešće posle upotrebe pesticida zanemaruju ostale obaveze. To su pravilno ispiranje ambalaže i odlaganje ovog otpada u posebne kante kako bi već u nastanku bio razdvojen od miješanog otpada“, kazao je Dušan Babić, asistent na projektu.

Kako je istakao, nepravilno i nedovoljno isprana ambalaža od pesticida smatra se opasnim otpadom, a ona nerijetko dospijeva u rijeke, zemljište ili na nelegalne deponije.

Nikšićki ekolozi su u toku dosadašnjih aktivnosti posjetili državne i lokalne institucije kako bi se informisali o upotrebi pesticida u opštini Nikšić.

„Svi oni su spomenuli nemar u ovoj oblasti, ali i velika očekivanja od novih zakonskih mjera po kojima korisnici mogu kupiti pesticide samo uz adekvatnu potvrdu o položenom kursu za upotrebu pesticida koje organizuje Ministarstvo poljoprivrede“, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima posjetili su kompaniju „Naše voće“ u Župi, kao i predstavništvo kompanije „Štrabag“.

„U kompaniji 'Naše voće' naišli smo na razumijevanje za ovu problematiku, ali i predloge rješenja odlaganja ovog otpada, s obzirom da u Nikšiću ne postoji Reciklažni centar ni odgovarajuća deponija. Sav otpad ovog porijekla završava na deponiji Mislov do, koja je nelegalna i označena kao privremena već duže vremena. Kompanija 'Štrabag' je zadužena za brigu o crnogorskim putevima. U predstavništvu ove firme u Nikšiću dobili smo informacije o pesticidima koji se koriste, odlaganju ambalaže i potrebi zaokruživanja sistema odlaganja ovog otpada“, istakao je Babić.

U sklopu projekta „Da opasan otpad postane neopasan“ uradiće brošuru sa informacijama o pesticidima, zakonskom okviru, uputstvo o pravilnom korišćenju i pravilnom odlaganju, kao i primjere dobre prakse iz Evropske unije.

„Izrada ove brošure je u toku. Na društvenim mrežama postavljaćemo sadržaje na temu projekta kako bi informacije doprle do što većeg broja ljudi. Na kraju ćemo podijeliti 20 plastičnih kanti poljoprivrednicima, kako bi mogli posebno odlagati ambalažni otpad od pesticida“, zaključio je Babić.

Projekat finansira Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bonus video: