Reciklaža i dalje najveći problem

Cilj strategije je potpuna promjena načina na koji će proizvodi od plastike biti dizajnirani, proizvedeni, korišćeni i reciklirani
111 pregleda 1 komentar(a)
Reciklaža, Foto: Luka Zeković
Reciklaža, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2018. 19:29h

Evropska komisija objavila je Evropsku strategiju za plastiku u cirkularnoj ekonomiji, s ciljem da se smanji plastični otpad.

Cilj Strategije je potpuna promjena načina na koji će proizvodi od plastike biti dizajnirani, proizvedeni, korišćeni i reciklirani. Nova strategija EU o upravljanju plastičnim otpadom stavlja pred Crnu Goru, kao zemlju kandidata za članstvo, veće zahtjeve.

Kako je saopšteno iz NVO Zero Waste Montenegro u svježe usvojenoj strategiji do 2030. godine svi proizvodi koji se distruibuiraju na teritoriji EU biće dizajnirani tako da ih je u potpunosti moguće reciklirati.

„Crna Gora kao zemlja kandidat u brojnim strateškim dokumentima donesenim u prethodnom periodu jasno se opredijelila za put održivog razvoja, dok prateći zakon do 2017. godine predviđa da je trebalo dostići stopu od 25 odsto ukupno recikliranog otpadnog materijala. Međutim, podaci pokazuju da postoji dosta razloga za zabrinutost jer kada je separatna selekcija otpada u pitanju, na državnom nivou Crna Gora selektuje manje od tri odsto otpada“, navela je Anja Zagorac iz te NVO.

Iz Zero Waste su saopštili da je proces pregovaranja za članstvo u EU u toku, ali da, kada je u pitanju poglavlje 27 - Životna sredina, još nisu stečeni uslovi za njegovo otvaranje.

„Bez ispunjenja EU standarda u ovoj oblasti ne možemo se nadati članstvu, niti možemo sačuvati prepoznatljive prirodne ljepote Crne Gore, ukoliko se ne budemo borili za efikasnije upravljanje otpadom“.

Predstavljajući novousvojenu strategiju, prvi potpredsjednik EK Frans Timermans koji je zadužen za održivi razvoj, kazao je da ako se ne promijeni način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u okeanima će biti više plastike nego ribe.

„Moramo se pobrinuti da plastike ne bude u našoj vodi, hrani, pa čak i u našim tijelima. Jedino je dugoročno rješenje smanjenje količine plastičnog otpada recikliranjem i većom stopom ponovne upotrebe. To je izazov s kojim se građani, industrija i vlade moraju zajedno suočiti. Osim toga, novom strategijom EU za plastiku podstičemo novi i cirkularni poslovni model. Moramo ulagati u inovativne nove tehnologije kojima se štite građani i okolina, a istovremeno se zadržava konkurentnost industrije”, kazao je Timermans.

Bonus video: